Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović kazao je da "sluša iza kulisa" da pet članica Evropske unije koje ne priznaju Kosovo mogu ubrzo da promjene svoj stav, dodajući da su za dijalog Kosova i Srbije potrebni hrabri lideri, prenosi Albanian post.

Josipović je naveo da je kosovska nezavisnost realnost i da se nada da će se u budućnosti pojaviti lideri koji će to prihvatiti. Kako je dodao, međunarodna zajednica je važan faktor u dijalogu Kosova i Srbije, ali da su dvije strane te koje treba da se dogovore.

"Istina, čini se da je došlo do ćorsokaka u procesu normalizacije odnosa. Bar za sada ne vidim u Srbiji nijednu političku snagu koja bi bila spremna da prizna Kosovo. Ali Kosovo i njegovo državljanstvo su tu, oni su realnost, i uvjeren sam da će se u Srbiji i na Kosovu pojaviti lideri koji će shvatiti da je međusobno priznanje i zajednička budućnost unutar EU najbolje što se može učiniti za budućnost svojih zemalja.  Iako međunarodna zajednica igra važnu ulogu u procesu normalizacije odnosa, ja sam jedan od onih koji smatraju da odnose Kosova i Srbije ne može da riješava međunarodni faktor, ali da obe zemlje moraju da shvate taj trajni mir, a evropske vrijednosti su ključ trajnog mira na Balkanu i njihovog napretka", rekao je Josipović.

Bivši hrvatski predsjednik je istakao da je neobično što neke članice EU ne priznaju nezavisnost Kosova, ali da, prema pričama koje kruže, one bi ubrzo mogle da promjene svoju odluku.

"Potpuno je neobično da neke članice EU ne priznaju Kosovo. Rezonovanje da bi tako nešto stvorilo presedane i da bi se moglo vratiti kao bumerang ovim državama je slabo. Sve ovo pokazuje veliku slabost EU i nedostatak zajedničke spoljne i bezbjednosne politike. Međutim, čujem iza kulisa da neke od ovih zemalja ozbiljno razmišljaju da promene svoj stav i priznaju Kosovo. Vidjećemo. S druge strane, pitanje ruskog veta u Savjetu bezbednosti UN biće teško rješivo bez prethodnog dogovora Srbije i Kosova, samo u slučaju dramatičnog zaokreta u odnosima Rusije i Srbije. Pod tim mislim na jasnu odluku Srbije da postane članica EU i da se pridržava zapadne politike prema Rusiji", istakao je on.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post