Ambasador SAD

Osam opština Kosova, Ministarstvo zdravlja i nekoliko drugih institucija potpisali su Memorandum o razumijevanju sa USAID-om za upravljanje javnim finansijama i nabavkama, prenosi RTK2.

Kroz ovu aktivnost, kojom će USAID pružati podršku Kosovu tokom pet godina, rješavaće se dugogodišnji izazovi u vezi sa korupcijom i pružanjem kvalitetnih usluga, jačanjem mehanizama odgovornosti.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Jeff Hovenier rekao je da podrška u borbi protiv korupcije ostaje jedan od njegovih prioriteta kao ambasadora.

"Veoma smo srećni zbog ovog projekta jer mislimo da su državne nabavke mjesto gdje može biti korupcije. Vlada SAD će nastaviti da podržava kosovske institucije dok nastavljaju da rade na ovom momentu i nastavljaju sa impresivnim dostignućima koja su već postignuta. Naravno da postoje dugoročni nedostaci, svi znamo da se borba protiv korupcije mora rješavati i Vlada je ovom pitanju dala prioritet", kazao je Hovenier.

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da je projekat koji je danas pokrenut u skladu sa prioritetom Vlade u pogledu upravljanja javnim finansijama.

"Borba protiv korupcije je naš prioritet i ključni princip kojim vodimo sve politike javnih finansija je zaštita javnog novca, a to se postiže pravilnim upravljanjem javnim finansijama, dakle reformom u javnim nabavkama i dobrim upravljanjem javne finansije to su oblasti u kojima nastavljamo rad zajedno sa vama", rekao je Murati.

Stiven Carpenter, potpredsjednik uprave DAI, rekao je da su procesi javnih nabavki na Kosovu podložni korupciji.

Opštine koje su imale koristi od ovog projekta su Priština, Peć, Lipljani, Vučitrn, Gnjilane, Peć, Đakovica i Orahovac, čiji su gradonačelnici potpisali sporazum.

SAD će u ovom procesu pomagati pet godina.

Izvor: RTK2