Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj smatra da bi proces dijaloga Kosova i Srbije trebalo da dobije epilog na jesen ove godine i tvrdi da će nakon sastanka predsjednice Vjose Osmani i premijera Albina Kurtija sa američkim državnim sekretarom Antoniyem Blinkenom biti upućen poziv da se u Bijeloj kući postigne konačan dogovor sa Srbijom, prenosi Klan Kosova.

"Mogu se proširiti krize i stvoriti dodatni problemi, ne samo sa Ukrajinom, tako da moramo da nađemo vremena da sekretar Blinken i predsjednik Biden pozovu strane, vjerujem da je ovo poslednji sastanak prije poziva u Bijelu kuću. Nije da imam bilo kakvu informaciju, ali sekretar Blinken može da dođe u region prije dogovora da razjasni okolnosti u regionu. To, ipak, očekujem kao posljednju obavezu ove administracije sa Kosovom po pitanju sporazuma Kosova i Srbije", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je naveo da je pravo vrijeme da proces dijaloga dobije epilog na jesen ove godine.

"Pravo je vrijeme jer je Ukrajina promjenila mnoge parametre, razjasnila mnoge situacije. U Americi sada imamo izbore za Predstavničke domove, odmah nakon njih počinju tamošnji aspekti predsedničkih izbora i nije da uvijek imaju vremena za nas", rekao je Haradinaj.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova opisao je sastanak Vjose Osmanija i Albina Kurtija sa američkim državnim sekretarom Antoniyem Blinkenom kao važan, ali odložen sastanak.

"Ovaj sastanak koji se sada desio trebalo je da se desi prije godinu dana, prošlo je godinu dana, rat u Ukrajini je počeo 24. februara, a na primjer sada ulazimo u jesen, tako da mislim da nije dobro što Kurti i Osmani ne shvataju to ozbiljno i što ozbiljno ne traže od Amerike da zaključi ovaj otvoreni sporazum Kosovo-Srbija", rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova