Preti li nam neizvesna zima?

Vlasti na Kosovu apelovale su na građane da štede struju, upozoravajući na "veoma neizvesnu" zimu, zbog skoro udvostručenih cijena na berzi u julu.

U saopštenju Kompanije za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS) navodi se da je duboka energetska kriza u Evropi zahvatila i Kosovo.

Prema podacima KEDS-a, u prvoj nedjelji jula cijena na mađarskoj berzi - HUPKS bila je 348 eura po megavatu, dok je u posljednjoj nedjelji jula cijena porasla na 735 eura po megavatu.

"Povećanje tražnje s jedne strane i pad proizvodnje s druge strane izazvali su skok cijena struje širom Evrope“, navodi se u saopštenju.

Potrebe za električnom energijom Kosova premašuju proizvodne kapacitete, posebno tokom zime.

Kosovo ima kapacitet da proizvede oko 800 megavata na sat, dok njegove potrebe u zimskim danima dostižu i do 1.300 megavata.

Ovu razliku obično uvozi iz inostranstva.

Prema KEDS-u, pored enormnih cijena, potreba za električnom energijom značajno je ograničila i komercijalne mogućnosti.

„Na tenderima koje smo nedavno održavali, u većini slučajeva nismo prihvatili nijednu ponudu. U slučaju ponude, ispisuju se ekstra visoke cijene prema tržišnim uslovima”.

„Stvaranje ovakvih situacija od ljeta čini veoma neizvesnu situaciju. Stoga, u ovim okolnostima, tražimo od potrošača da stvore mehanizme uštede i da za zimsku sezonu zagrevanje svojih stambenih prostora usmjere iz alternativnih oblika“, navodi se u saopštenju.

Preduzimanje ovih radnji, prema KEDS-u, značajno smanjuje potrebu za uvozom i istovremeno povećava sigurnost snabdjevanja, što umnogome zavisi od stabilnosti lokalne proizvodnje.

Na osnovu statistike institucija na Kosovu, domaćinstva su glavni potrošači ukupne električne energije proizvedene u zemlji.

Kancelarija regulatora energetike na Kosovu je 8. februara odobrila skuplje tarife za električnu energiju, za koje je rečeno da će važiti do 31. marta 2023. godine.

Pooštravanje je, međutim, pogodilo samo one potrošače koji troše preko 800 kilovata na sat, u roku od mjesec dana.