Kao i uvijek

Evropska unija blagovremeno će obavjestiti o svakom mogućem sastanku u okviru dijaloga Kosova i Srbije, kažu u EU ističući da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Joseph Borell i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak nastavljaju svoju posvećenost postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa, prenosi Lajmi.

"Kao i uvijek, najavićemo sve buduće sastanke dijaloga ako i kada bude potrebno. Visoki predstavnik Joseph Borell, kao i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, nastavljaju sa naporima da pomognu obema stranama da postignu pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije", navodi se u odgovoru EU na pitanje o izostanku sastanka premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu i razvoja procesa dijaloga.

Kako kažu, Evropska unija stalno jasno stavlja do znanja da dnevni red, tempo i ishod dijaloga Kosova i Srbije zavise od strana, koje su i "suvlasnici" dijaloga.

"Rezultat procesa normalizacije odnosa između Kosova i Srbije mora biti stabilno rješenje, koje je u skladu sa međunarodnim pravom, a to zavisi od toga da li se strane dogovore", dodaje se u saopštenju Kancelarije za medije EU.

Evropska unija je pozvala obe strane da se konstruktivno angažuju u pregovorima i da u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze u okviru dijaloga.

"Pozivamo obe strane da se konstruktivno angažuju u pregovorima i u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze u dijalogu", navode u EU.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline