Nakon sastanka u Washingtonu

Bivši ambasador Kosova u SAD Avni Spahiu izjavio je da nakon sastanka predsjednice Vjose Osmani i premijera Albina Kurtija sa američkim državnim sekretarom Antoniyem Blinkenom treba da budu sprovedeni odluka Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani i Sporazum o Zajednici srpskih opština, jer to traže i SAD, prenosi Gazeta express.

"Bilo je riječi o dijalogu, državni sekretar je još jednom ponovio da je uzajamno priznanje u centru dijaloga. SAD podržavaju ovaj proces i žele da Kosovo igra konstruktivnu ulogu. S druge strane, to je sprovođenje nekih obaveza koje je Kosovo dobilo u prošlosti, koje SAD žele da sprovedu, odnosno ZSO, a naravno imamo odluku Ustavnog suda i moramo da radimo u tom pravcu", rekao je Spahiu na T7.

On je naveo da nakon sastanka sa Blinkenom odluka Ustavnog suda i sporazum o ZSO treba da budu sprovedeni.

"O zemljištu manastira Dečani je nešto što je odlučio Ustavni sud i ne vidim kako da izbjegnemo primjenu te odluke, a upravo je o tome govorio državni sekretar. Ali i druga pitanja, uključujući i ZSO, koja već ima podršku našeg Ustavnog suda da bude bez izvršnih ovlašćenja, ali na tome mora da se radi u ovom pravcu", rekao je Spahiu.

Bivši kosovski ambasador u SAD je rekao da "Srbija nije sprovela nijednu tačku sporazuma, kao što se vidi, neće primjeniti ni posljednju za energetiku jer se stvari odugovlače".

Spahiu je ocjenio da je sastanak Osmani i Kurtija sa američkim državnim sekretarom Antoniyem Blinkenom veoma dobra i važna vijest "koja dolazi u dobrom trenutku", jer se, prema njegovim riječima, stvorilo uvjerenje da su odnosi Kosova i SAD u zastoju.

Spahiu je dodao i da postoji 20 primera kada vlade Kosova nisu poslušale SAD, ali da to nije uticalo na pogoršanje odnosa.

"Ne samo od strane ove vlade, bilo je nekih nemara, koji su uticali na ove izvještaje i zato je stvoreno uvjerenje da odnosi nisu baš dobri. Imali smo preko 20 slučajeva kada su naše vlade djelovale u suprotnosti s američkim stavom i to se mora poboljšati jer nam je od vitalnog značaja da održavamo odnose sa SAD", rekao je Spahiu.

Kazao je da će svako zahlađenje odnosa između Kosova i SAD-a biti pozdravljeno u Srbiji, i ocjenio da bi Srbija trebalo da prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

"U Srbiji bi bilo dobrodošlo svako zahlađenje odnosa sa SAD. Ova potvrda pokazuje da je savezništvo, partnerstvo sa SAD stalno i nepromjenljivo i Srbija treba da zna da smo na svom putu uz Ameriku i da imamo podršku u tom pravcu. i Srbija bi trebalo da  se uveri u tu realnost i prizna Kosovo kao nezavisnu državu”, rekao je bivši Spahiu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express