Energetska stabilnost

Ekonomista i nekadašnji predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu kazao je da je posjeta predsjednice i premijera Kosova Vjose Osmani i Albina Kurtija Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će prisustvovati ceremoniji potpisivanja sporazuma sa američkom kompanijom Millennium Challenge Corporation (MCC), veoma značajna za energetsku stabilnost na Kosovu.

Gërxhaliu za Kosovo onlajn ističe da se njihova posjeta SAD može posmatrati iz mnogo uglova, a da Kompakt program sa MCC dolazi u energetskoj krizi koja je zahvatila čitav svijet.

"Mislim da je posjeta Osmani i Kurtija Sjedinjenim Američkim Držvama veoma značajna, jer se prvi put odlazi iz ovakvog razloga. Ova posjeta može se posmatrati iz nekoliko uglova. Jako je značajna sa geostrateškog aspekta, sa ekonomskog aspekta, kao i sa socijalnog aspekt i događa se u kritičnom vremenu kada Evropa nije ono što je nekada bila. Konflikt između Rusije i Ukrajine tek sada daje negativne rezultate i u tom kontekstu jedan od najvećih izazova u budućnosti biće energetska kriza i cijena struje“, kaže ekonomista.

Kako ocjenjuje, projekat vrijedan 200 miliona eura i partnerstvo sa Amerikancima, pogotovo sa kompanijom kao što je MCC, je od velikog značaja. Radi se, kaže, o projektu Kompakt koji u sebi ima tri komponente: prvo je nadzor, drugo izgradnja projekta za instaliranje struje, i treće, obrazovanje i priprema žena za iskorišćavanje ovih mogućnosti i kreiranje radnih mjesta.

"Ako se napravi analiza onoga što je najbolje urađeno za vrijeme ove nove vlade, to je sigurno ovaj projekat i posjeta ima veliki značaj, i u tom kontekstu mislim da će pozitivni efekti biti od velikog značaja ne samo za Kosovo nego i za region i šire“, dodaje Gërxhaliu.

Sagovornik Kosovo onlajna naglašava da je ovo nastavak sporazuma iz Vašingtona potpisanog 2020. godine

"Ovim sporazumom pokrenuto je bitno pitanje. Bilo je raznih diskusija da li će Kosovo prihvatiti sporazum ili ne, novac je bio tu, pa je ovo samo jedna preorijentacija tog novca. Ja se nadam da će, imajući u obzir šta se dešava sa energijom, taj sporazum kad-tad biti implementiran“, kaže Gërxhaliu.

On ističe da Kosovo mora biti orijentisano na prirodne resurse i ne sme postati eksperiment.

"Mislim da ne postoji druga alternativa da se dobiju pozitivni rezultati. Jesen dolazi brzo i u tom kontekstu moramo biti orijentisani na prirodne resurse. Kosovo ne zaslužuje da bude kažnjeno zbog pritiska patriota da izvozimo ugalj a uvozimo struju koja puno košta. Ne možemo uništiti našu prirodu i naš posao je da branimo ekologiju, a oko nas ima toliko elektrana. Kosovu ne ide u prilog da bude eksperiment, moramo gledati realnost i da ekonomsku budućnost gradimo na postojećim resursima uz ljudski faktor“, navodi Gërxhaliu.

Ekonomista je kao primjer korišćenja prirodnih resursa uzeo zemlje regiona, ali i Evrope.

"U Sjevernoj Makedoniji imamo proizvodnju struje na ugalj oko 600 megavati, u Crnoj Gori oko 300, u Srbiji čak 6.000 magavati u Bosni i Hercegovini isto. Ne samo Balkan, već se i Evropa vraća uglju, pa imamo Njemačku i Francusku koje sve češće proizvode struju koristeći ugalj“, zaključuje Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online