Analiza

Predstavnici Kosova i MCC-a će ove nedelje u Vašingtonu potpisati sporazum o Kompaktnom programu ukupne vrijednosti 236,7 miliona dolara, koji se fokusira na energetske projekte. Potpisivanje će se obaviti na ceremoniji organizovanoj u američkom Kongresu, na kojoj će Kosovo predstavljati predsjednica, premijer i ministarka ekonomije, porenosi Reporteri.

Kompaktni program se sastoji od dva projekta i smatra se najvećom investicijom američke vlade na Kosovu i ima za cilj smanjenje siromaštva kroz ekonomski rast, jer se procjenjuje da nestabilno snabdevanje energijom ometa privredni rast.

Petogodišnji grant predviđa 202 miliona dolara direktnih sredstava američke vlade, dok će ostatak investicija pokriti Vlada Kosova.

Prema rečima direktorke MCC-a za Kosovo Sare Olmsted, očekuje se da prva nabavka za projekte Compact programa počne za dvije godine.

Nakon potpisivanja Kompaktnog programa, Skupština Kosova mora da ratifikuje ovaj međunarodni sporazum sa dvije trećine glasova.

Očekuje se da će Kosovo kroz ove projekte imati koristi zbog očuvanja energije jer će imati rezerve energije kroz baterije velikog kapaciteta od 170 megavata, a koje će omogućiti da se obezbjede rezerve od oko 347 megavata na sat.

Takođe, na nivou Kompact programa, očekuje se da će blizu 1,8 miliona ljudi imati koristi od ulaganja MCC-a.

Ova procjena je zasnovana na Projektu očuvanja energije, koji ima za cilj da pokrije sva domaćinstva priključena na električnu mrežu – zvanično je prijavljeno da čine 100 procenata kosovskih domaćinstava.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri