Ministrica

Sadašnja vlada Kosova već dvije godine nije uspjela da obezbjedi nova priznanja, a ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz kaže da za nju priznanja nisu najvažnije pitanje, već da je fokusirana na druge stvari, prenosi Albanijan post.

Ona je dodala da dobri odnosi sa zemljama imaju veću težinu od novih priznanja.

"Prošlo je dosta vremena od kada nemamo nova priznanja. Ali priznanje samo po sebi nije glavni element koji određuje uspjeh spoljne politike Kosova. U početku smo se fokusirali na jačanje odnosa sa zemljama koje već imaju formalno priznanje, ali nismo imali razmenu i odnosi nisu materijalizovani", kazala je Gërvalla-Schwarz.

Gërvalla-Schwarz je istakla da je ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berishaj stabilizovao odnose sa Hrvatskom.

"Uporedio sam njegovu verziju priče sa drugim zemljama od kojih smo tražili informacije. Imali smo potvrdu iz sve tri države da ne postoji ništa za šta bi se Berishaj mogao biti optužen. Zato nastavlja svoj posao", navela je ona.

Dodala da će, ukoliko bude pronađen zakonski prekršaj, biti preduzete neophodne mjere.

"Bila sam u Dubrovniku. Upoznala sam mnoge različite strane i hrvatske političare i tamo sam vidjela da Berishaj ne samo da je uspostavio dobre odnose sa svojim kolegama, već je u isto vrijeme stabilizovao odnose sa Hrvatskom", rekla je ministarka.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post