Slučajevi Sadriu, Berishaj...

Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz rekla je da je objavljivanje troškova bivšeg šefa kosovske diplomatske misije u Skoplju Prindona Sadrijua nemoguće za Ministarstvo, jer, kako je rekla, Ministarstvu nedostaje kapacitet da se "zasebno" bavi troškovima svake misije, prenosi Reporteri.

Agencija za informacije i privatnost kaznila je Ministarstvo sa 13.000 eura pošto nisu omogućili pristup javnim dokumentima za putne troškove (gorivo) diplomate Prindona Sadrijua, inače muža predsjednice Vjose Osmani, u periodu od februara 2019. do februara 2022. godine.

Gërvalla-Schwarz  je rekla da će troškovi biti objavljeni kao kompletni, u kratkom vremenskom periodu.

"Imali smo zahtjev. Ministarstvo spoljnih poslova ima troškove misije i kao troškovi misije, oni se ne izdvajaju pojedinačno. Trenutno nemamo kadrovske kapacitete, pa je reforma u ovoj instituciji još potrebnija. Ne možemo odvojeno da izdvajamo troškove", ocjenila je Gërvalla-Schwarz.

Ona je obećala da će biti objavljeni troškovi svakog diplomatskog predstavništva države i dodala da je to logično i da nema interesa da se kriju bilo čiji troškovi.

Gërvalla-Schwarz  je između ostalog pomenula i ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja, za kojeg se priča da je umješan u aferu pranja oko 600.000 eura preko svoje kompanije.

Ona je istakla da je uporedila ovaj izvještaj sa drugim izvještajima i da do sada nije pronađeno kršenje i da Berishaj nastavlja svoj rad.

"Upoznala sam ga, od tada mi je pismeno prijavio svoju verziju. Uporedila sam njegovu verziju sa Slovenijom, Hrvatskom itd. Ambasador Berishaj nastavlja svoj rad. Ako u budućnosti, ne samo za Berishaja, već i za bilo kog ambasadora, nađemo kršenje zakona, naravno da ćemo preduzeti mjere", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Gërvalla-Schwarz je na konferenciji najavila i da će Karavan dijaspore biti održan od 27. jula do 7. avgusta.

"Prirodni je interes Kosova da mladi ljudi koji su rođeni i odrasli u dijaspori upoznaju Kosovo van porodičnih veza“, rekla je Gërvalla-Schwarz  na konferenciji zajedno sa zamjenicom ministra spoljnih poslova Lizom Gashi.

Gashi je najavila da će ova platforma biti pokrenuta u srijedu u Gnjilanu.

"Kao ministar spoljnih poslova, u okviru Karavana, to je upravo program građanske diplomatije. To je program liderstva koji je osmišljen da traje 6 mjeseci. Ovaj program je dio strategije povezivanja za građansku diplomatiju. Pozivam sve mladiće i djevojke da budu dio programa i očekujemo povezanost među njima", rekla je ona.

Izvor: Reporteri/Koha/kosovoonline