Energetska kriza

Nakon upozorenja da će doći do energetske krize u cijeloj Evropi premijer Albin Kurti je rekao da se renoviraju blokovi u termoelektranama Kosovo A i B, kako bi tokom zime imali više energije iz sopstvene proizvodnje, kao i da je moguće subvencionisanje ugroženih kategorija građana, prenosi Reporteri.

Kurti je za Kosovo press rekao da ove zime i u narednom periodu neće biti moguće eliminisati korišćenje uglja za proizvodnju električne energije na Kosovu.

"Što se tiče postojećih kapaciteta, renoviramo blokove, kako na Kosovu A tako i na Kosovu B, tako da u zimskim mjesecima, kada je cijena energije veća, kao i potražnja takođe veće imati što više lokalne proizvodnje. Imamo dosta uglja, voljeli bismo da što prije dođe dan kada nećemo morati da zagađujemo životnu sredinu, ali sada ne možemo ugalj da eliminišemo. Uzimajući u obzir postojeće stanje, podatke koji nam dolaze iz drugih država i kompanija, prognoze koje donekle pokušavamo da napravimo, želimo, kako znamo i možemo, da prebrodimo zimu 2022-2023. godine", rekao je on.

On nije isključio mogućnost subvencija u slučaju energetske krize.

"Vlada Kosova je uvijek izdvajala sredstva za subvencije da se trošak ne odražava, ili što je manje moguće da se odrazi na građane, dakle radi se o povećanom trošku u uslovima energetske krize“, rekao je Kurti.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri