Patriotizam ili...

Bivši poslanik Demokratskog saveza Kosova Adem Salihaj naveo je da albanski premijer Edi Rama rezolucijom protiv izvještaja Dicka Martija i Specijalnog suda želi da vrati Hashima Thaçija na političku scenu na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim riječima, Rezolucija protiv Izvještaja Dicka Martija ne bi trebalo da se donosi bez konsultacija sa Kosovom.

"Postupci Edija Rame u posljednje vrijeme su veoma čudni i teško razumljivi, iz prostog razloga što smo navikli da Ramu vidimo na strani Vučića, kako brani Srbiju. Šta se sada dešava, šta znači sva ova patriotska retorika protiv izvještaja Dicka Martija i Rezolucije Savjeta Evrope koja je natjerala Kosovo da formira Specijalni sud? Šta znači patriotizam Edija Rame, kada u kontinuitetu ima jezik mržnje i prezira prema Kosovu i neobjašnjivog divljenja i razumijevanja za Srbe i Srbiju", naveo je Salihaj.

On smatra da Rama insistira na Rezoluciji o izvještaju Dicka Martija kako bi uspio da izvuče Hashima Thaçija iz zatvora u vrati ga na političku scenu.

"Sva ova patriotska retorika i ova njegova igra mogu imati samo jedan cilj - izbaviti Thaçija iz zatvora. Ne može biti druge svrhe. A razlog zašto želi da izvuče Thaçija iz zatvora je da ga trijumfalno vrati na političku scenu Kosova. Posljednji cilj je nastavak srpskog projekta ostavljenog na pola za rasparčavanje Kosova i njegovog nestanka kao države. Dakle, nijedan drugi razlog ne gura Edija Ramu da vodi tako veliki rat, navodno da bi pomogao Kosovu. Kosovo, ali čak ni albanski narod u cjelini, nikada nisu imali čovjeka tako beskrupuloznog kao Edi Rama. I sumnjam da će ih ikada biti. On je pronašao način da Thaçija izvuče iz zatvora, tako što je sponzorisao rezoluciju protiv izvještaja Dicka Martija, čemu, naravno, niko ne može da se suprotstavi, jer je izvještaj Dika Martija bio i ostao antialbanski i imao je za cilj da nanese štetu Kosovu", dodao je Salihaj.

Prema njegovim riječima, Rama se o rezoluciji nije konstatovao sa Kosovom jer "nikada nije bio prijatelj Kosova".

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online