Nakon usvajanja rezolucije

Dva dana nakon usvajanja u Parlamentu Albanije, Vlada Kosova je pozdravila Rezoluciju u vezi sa izvještajem Dicka Martija, koji je bio polazna osnova za formiranje Specijalnog suda. Stručnjaci za pravna pitanja ocjenili su da uticaj ovakvih odluka ne predstavlja posljedicu po Sud.

Rezoluciju koju je usvojio Parlament Albanije povodom izvještaja Dicka Martija, kosovske institucije ne vide iz istih perspektiva. Predsjednica Vjosa Osmani je rekla da se za ovu Rezoluciju ne može očekivati posebno pozdravljanje, a ministarka pravde Albulena Haxhiu izjavila je u subotu da pozdravlja ovakve razgovore.

Osmani je na konferenciji za medije poslije sastanka sa predsjednikom Albanije Ilirom Metom u petak rekla da je usvojenom Rezolucijom zakonodavna vlast izrazila ono što je do danas rečeno: to da rat OVK niko ne može da poništi.

„Svakodnevno ste slušali o našem potvrđivanju čistoće našeg oslobodilačkog rata i ne možete očekivati posebno pozdravljanje za taj poseban dan jer je naš stav o čistoti oslobodilačkog rata Kosova svakodnevan, on je u svakoj našoj akciji, u svakom našem radu“, rekla je predsjednica.

Usvajanje ove Rezolucije je, prema riječima predsjednika Albanije Ilira Mete, „veoma važno i veoma pozitivno“.

A ministarka pravde Albulena Haxhiu je kazala da Vlada „pozdravlja svaku diskusiju u vezi sa ovim“.

„Naravno da nam je važno da se poštuju prava naših građana koji se tamo drže“, rekla je ona.

Međutim, Haxhiu nije ni potvrdila, ni demantovala to da u vezi sa ovim pitanjima postoji razlika u mišljenjima između institucija.

„Ostavljam vama da pronađete razlike ako ih ima. Vjerujem da svaka od institucija Republike Kosovo zna svoje odgovornosti i nadležnosti“, rekla je ona.

Ministarka pravde je rekla da je još rano govoriti o uticaju koji ova Rezolucija može da ima, dodajući da se razgovara o pronalaženju rješenja kako da se nadgleda rad Suda. Pitanje sudskog nadzora je spomenuto nakon zabrinutosti koje su izneli čelnici institucija na Kosovu u vezi sa kršenjem ljudskih prava optuženih.

„Garantujem vam da smo u razgovorima sa institucijama u Republici Kosovo za rešavanje ovog pitanja. Zato što je bez presedana to da institucija, kao što je Specijalni sud, nema nikakav mehanizam kojim se nadgleda njegov rad“, rekla je Haxhiu.

Zakonodavci u Albaniji usvojili su prije dva dana rezoluciju kojom su od Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope zatražili da razmotri Rezoluciju kojom se odobrava izvještaj švicarskog senatora Dicka Martija, što je bio povod za formiranje Specijalnog suda.

Međutim, stručnjaci za pravna pitanja kažu da ova Rezolucija ne proizvodi nikakav efekat po rad Specijalnog suda.

Medina Kadiu, istraživačica na Kosovskom institutu za pravosuđe, rekla je da Rezolucija Skupštine Albanije protiv Martijevog izvještaja može samo da utiče na njen kredibilitet.

„Isto sa političke i diplomatske tačke gledišta može da utiče na osporavanje vjerodostojnosti izvještaja koji je odobrila Generalna skupština, ali sa pravne tačke gledišta ne proizvodi nikakve posljedice. Ova Rezolucija nema apsolutno nikakav uticaj na rad komora specijalizovanih vijeća i Kancelarije specijalizovanog tužioca i na sudske procese koji se tamo odvijaju“, rekla je ona za „Kosovapress“.

U međuvremenu, direktor Nevladine organizacije „Çohu“, Arton Demhasaj, kazao je da ukidanje Specijalnog suda, iako to nije rješenje, može da učini samo Skupština Kosova.

„Ceo uticaj ove Rezolucije ili moguće rezolucije o kojoj se može glasati u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope je samo to da se kroz monstruozne tvrdnje izvještaja Dicka Martija podesi imidž Kosova, Albanije ili Albanaca uopšte. Inače, u pogledu rada suda ili optužnica, nema apsolutno nikakve veze i to ne može ni na koji način da utiče“, rekao je Demhasaj za „Kosovapress“.

Sjednicu Skupštine Albanije, na kojoj je usvojena Rezolucija u vezi sa izvještajem Dicka Martija, pratile su rasprave i optužbe između vlasti i opozicije.

Premijer Albanije Edi Rama okrivio je Demokratsku partiju koja je, prema njegovim riječima, za vrijeme vođstva bivšeg premijera Salija Berishe glasala za ovaj izvještaj u Savjetu Evrope. Rezolucijom Skupštine Albanije, između ostalog, traži se od Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da preispita Rezoluciju kojom se odobrava izvještaj švicarskog senatora Dicka Martija i podignute optužbe koje ocjenjuje kao „nepotkrepljene, nedokazane i neosnovan u dokazima i činjenicama“.

Bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova Hashimu Thaçiju, Kadriju Veseliju, Jakupu Krasniqiju, Salihu Mustafi, Rexhepu Selimiju i Pjetru Shalji trenutno se sudi u Hagu za ratne zločine.

Bivši predsjednik Thaçi, kao i drugi bivši pripadnici OVK, Jakup Krasniqi, Kadri Veseli i Rexhep Seljimi, koji se nalaze u haškom pritvoru, tereti optužnica u kojoj se navodi da je „najmanje između marta 1998. i septembra 1998. 1999. počinio ratne zločine, protivzakonito ili proizvoljno hapšenje i zatvaranje, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubijanje i za zločine protiv čovječnosti, zatvaranje, druga nehumana djela, mučenje, protivpravno ubijanje, prisilan nestanak lica i progon“.

Thaçi, Veseli, Selimi i Krasniqi, koji su u pritvoru od novembra 2020. godine, izjasnili su se da nisu krivi još od prvih ročišta.

Zbog ometanja pravde i zastrašivanja svjedoka, na četiri i po godine zatvora osuđeni su čelnici Organizacije ratnih veterana OVK Hysni Gucati i Nasim Haradinaj.