Mišljenje pravnika

Pravnici na Kosovu ocjenjuju da je usvajanje rezolucije protiv izvještaja Dicka Martija u albanskom parlamentu pozitivan korak, za koji kažu da može da dovede u pitanje kredibilitet samog izvještaja, ali da neće proizvesti nikakve pravne posljedice u funkcionisanju i radu Specijalizovanih vijeća u Hagu, prenosi Lajmi.

Izvršni direktor organizacije "Çohu" Arton Demhasaj ocjenjuje da je sada najveća bitka da se u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope odobri rezolucija istog sadržaja kao i ona albanske skupštine.

"Ova rezolucija ide u prilog dokazivanju da navodi iz izvještaja Dicka Martija nisu tačni. Mislim da bi sada trebalo da se vodi bitka od ove rezolucije sa zahtevom da se takva rezolucija odobri u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope na način da se nadoknadi šteta koja je nastala glasanjem o rezoluciji izvještaja Dicka Martija u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope", kaže on.

Demhasaj smatra da rezolucija protiv izvještaja Dicka Martija koju je izglasao albanski parlament nema uticaja na funkcionisanje Specijalnog suda i da njegovo ukidanje može da uradi samo Skupština Kosova, koja je i osnovala ovu instituciju.

"Specijalni sud je nastao zakonom koji je izglasan u Skupštini Kosova i taj zakon je dao ovlašćenja ovom sudu i on ne može imati nikakav uticaj, na ceo uticaj ove rezolucije, niti na eventualnu rezoluciju koja može da se izglasa u Parlamentu. Skupština Savjeta Evrope treba samo da popravi sliku Kosova, Albanije ili Albanaca uopšte kroz monstruozne tvrdnje iz izvještaja Dicka Martija", rekao je on.

Medina Kadriju iz Kosovskog instituta za pravosuđe smatra da rezolucija albanske Skupštine  protiv izvještaja Dicka Martija ne proizvodi nikakve posljedice po Specijalizovana vijeća u Hagu.

Prema njenim riječima, ova rezolucija sa političke i diplomatske tačke gledišta može uticati na osporavanje vjerodostojnosti ovog izvještaja.

"Isto sa političke i diplomatske tačke gledišta može uticati na osporavanje vjerodostojnosti izvještaja koji je odobrila Generalna skupština, ali sa pravne tačke gledišta ne proizvodi nikakve posljedice. Kosovo je preuzelo međunarodne obaveze kao što je osnivanje Specijalnog suda i iz tog razloga je takođe izmenilo Ustav, i doneo poseban zakon za Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo i takve rezolucije niti poništavaju niti ukidaju Specijalni sud. Ova rezolucija nema apsolutno nikakav uticaj na rad Kancelarije specijalizovanih vijeća i Kancelarije specijalizovanog tužioca i na sudske procese koji se tamo odvijaju", rekla je ona.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline