Kritike na račun premijera

Opozicione stranke na Kosovu kritikuju premijera Albina Kurtija da se ponaša suprotno agendi koju Kosovo treba da ima u dijalogu sa Srbijom i pozivaju ga da se fokusira na postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom i ostavi po strani tehnički dijalog, prenosi Lajmi.

Poslanik Demokratske partije Kosova Hajdar Beka vidi neuspjeh sastanka na visokom nivou u Briselu kao produženje dijaloga rekavši da Kosovo nastavlja da gubi vreme na dijalog i da to samo koristi Srbiji.

"Premijer Kurti treba da se bavi dijalogom za konačni sporazum sa obostranim priznavanjem, koji uključuje i druge sporazume. Trenutno vidim da se gubi vrijeme sa tehničkim dijalogom i to je suprotno agendi koju Kosovo treba da ima. Ne vidim da postoji bilo kakav format ili agenda za dijalog, ali mislim da je važno da Kosovo zatvori pitanje sa Srbijom i da ima međusobno priznanje dvije države. Mislim da bi fokus vlade trebalo da bude na velikom sporazumu, ali ne i na rješavanju tehničkih sporazuma koji su ranije napravljeni", kaže on.

Kritiku je uputila i poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj, koji kaže da je došlo vrijeme da dijalog pređe na politički nivo, kako bi se postigao konačni sporazum uz obostrano priznavanje.

"Prešli smo na tehnički dijalog. U ovoj situaciji, naša vlada se bavi pitanjem registarskih tablica koje je od malog značaja i ne ulazi u politički dijalog. Mi, kao AAK, tražimo da uđemo u dijalog za konačni, pravno obavezujući sporazum gdje se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, gdje se poštuju unutrašnja organizacija, ustav i zakoni Kosova", dodaje ona.

Premijer Albin Kurti je tokom ove nedjelje izjavio da Srbija sabotira dijalog zbog kašnjenja u sprovođenju mape puta za sporazum o energetici na sjeveru.

U međuvremenu, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da bi sastanak na visokom nivou Kurti-Vučić mogao da bude održan početkom avgusta.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline