Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu rekla je u subotu da za Specijalni sud treba da odgovaraju oni koji su pritisli ruke poslanicima kada je on osnovan 2016. godine, a ne, prema njenim riječima, aktuelna Vlada.

Haxhiu je ove komentare iznela kao odgovor na pitanje kakve rezultate očekuje nakon upozorenja da će se premijer Albanije Edi Rama obratiti Savjetu Evrope za rezoluciju protiv Dicka Martija, odobrenu u Parlamentu Albanije prije dva dana.

„Specijalni sud je uključen u Ustav Kosova. Ustav se ne može promeniti bez glasova dve trećine albanskih poslanika i bez dvije trećine glasova zajednica. Kao što znate, u Skupštini je i Srpska lista. Zatekli smo Specijalni sud kao gotov čin. Ne možemo mi odgovarati, moraju odgovarati oni koji su pritiskali ruke poslanicima u vrijeme kada je sud osnovan. Oni bacaju optužbe na vladu, ali mislim da su oni ti koji treba da odgovaraju za postupke koje su preduzeli”, rekla je Haxhiu, koja je dodala da je još rano govoriti da li će rezolucija usvojena u albanskom parlamentu proizvesti bilo kakav rezultat.

Haxhiu je istakla da oni sarađuju sa relevantnim institucijama na stvaranju mehanizma koji će nadgledati Specijalni sud.

„Garantujem vam da vodimo razgovore sa institucijama o rešavanju ovog pitanja. Zato što je neviđeno da Specijalni sud nema mehanizam. Pokušaćemo da napravimo mehanizam koji ima kredibilitet i poverenje građana Kosova“, rekla je ministarka pravde.

Haxhiu je pozdravila načelno glasanje o predlogu zakona o Birou za neopravdano oduzimanje imovine i obećala da će svaka preporuka Venecijanske komisije biti riješena i pretvorena u amandman.

„Bićemo blizu radne grupe da im pomognemo po ovom pitanju. Imamo interes da budemo u skladu sa najvećim demokratijama na svijetu“, izjavila je Haxhiu.

Haxhiu je predstavila i zakonske inicijative usvojene u Skupštini, koje će, kako kaže, pomoći u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Izvor: Koha/Kossev