Finansijski ekspert

Evropska centralna banka prvi put poslije 11 godina odlučila je da podigne kamatne stope, u nastojanju da kontroliše rast inflacije u evrozoni, što će uticati na kamate građana Kosova, prenosi Reporteri.

Kako je ova institucija saopštila, ključne kamate su trenutno povećane za 0,5 odsto, dok su ostala povećanja planirana tokom godine.

Prema Evropskoj centralnoj banci, kada cijene u privredi brzo rastu, odnosno kada je inflacija veoma visoka, povećanje kamatnih stopa pomaže da se inflacija vrati na cilj od 2 odsto u srednjem roku.

"To je razlog zašto smo povećali kamatne stope, da pošaljemo poruku da nećemo dozvoliti da inflacija ostane iznad 2 odsto", objasnila je Evropska centralna banka.

Povećanje ovih stopa je situacija koja građanima ne ide u prilog.

Finansijski ekspert na Kosovu Milazim Abazi predviđa da će banke koje posluju na Kosovu uskoro povećati kamate za kredite koje daju građanima i privredi.

„Naravno da će doći do povećanja interesovanja komercijalnih banaka na Kosovu, možda ne mnogo, ali će biti porasta“, kaže on.

Prema njegovim riječima, povećanje kamata će uticati ne samo na nove kredite, već i na ranije odobrene.

To je zato što je odlukom Evropske centralne banke od 21. jula povećana i takozvana euribor stopa.

Euribor je prosječna kamatna stopa, na osnovu koje evropske banke pozajmljuju sredstva jedna od druge.

„Na primjer, zajmoprimac je ranije dobio kredit kod poslovne banke sa kamatom od 3 odsto, plus euribor. Do sada je euribor bio nula, a sada će biti 0,5 ili 1 odsto i automatski će i stari krediti biti skuplji za 1 odsto“, objašnjava Abazi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri