Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi rekao je da Kurtijeva vlada nije učinila ništa da pomogne građanima u najvećoj ekonomskoj krizi, već minimizira problem inflacije, prenosi Lajmi.

Prema Krasniqijevim riječima, Skupština najbolje govori kroz zakone, ali dinamika vladajuće većine je zamarajuća.

"Nema ništa loše u Rezoluciji, ali ova Rezolucija većine, kojom se uči vlast koja je za nju glasala, šta je radila i kako se ponašala u određenim okolnostima, više govori o karakteru Vlade, nego o karakteru rezolucije", rekao je Krasniqi.

Krasniqi je istakao da je Vlada Albina Kurtija, umjesto da prihvati inflaciju kao makroekonomski problem i da joj pristupi instrumentima ekonomske politike, izabrala potpuno pogrešan pristup, pokušavajući da ovaj problem minimizira na nešto što se odnosi na podizanje cijena.

"Uzdržali ste se od fiskalnih instrumenata koji su vam na raspolaganju, a ovu svoju nesposobnost pokušavate da nadoknadite", rekao je Krasniqi.

Krasniqi je apelovao na Vladu da hitno bude preduzmu dve stvari.

"Obustava akcize i smanjenje PDV-a na naftne derivate sa 18 na 8 odsto na određeno vrijeme. Na ovaj način možemo imati značajno smanjenje cijene nafte za oko 50 centi po litru, i oslobađanje od PDV-a osnovnih potrošačkih dobara na određeni vremenski period", naglasio je predsjednik PDK-a.

Krasniqi je pozvao Vladu da razmotri prijedloge PDK-a, jer će zima brzo stići, a kriza sa kojom se građani suočavaju je veoma velika.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline