Uznemirenost

Bivši šef Verifikacione misije OSCE na Kosovu William Walker izjavio je da je razočaran i uznemiren zbog vlade Albina Kurtija i dodao da odnosi Kosova i SAD više nisu kao ranije, prenosi Albanian post.

"Odnosi Kosova i Sjedinjenih Američkih Država više nisu kao što su bili u prošlosti, postoji pad razumijevanja obe strane. Dozvolite mi da objasnim svoje razočarenje. Bio sam razočaran, na primjer, što je sadašnjoj vladi trebalo više od godinu dana da dođe u Vašington u bilo kakvu posjetu. Mislim da su odnosi Vašingtona i Prištine izuzetno važni, ali toliko dugo su išli u Berlin, u prestonice Evrope i drugih zemalja, ali nisu dolazili u Vašington", naglasio je Walker.

Walker je podsjetio da je pokušao da pošalje ukaže Kurtiju i predsjednici Kosova Vjosi Osmani, da zaista treba da dođu u Vašington i da dokažu da razumeju važnost odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Što se tiče Kurtijeve dvonedjeljne posjete SAD, Walker je rekao da je bio razočaran što tokom te posjete nije bio kontaktiran.

"Nisam znao da će doći, a osjećao sam da njihove posjete ne vrijede mnogo. Vjerujem da je najbolja riječ da se ovo opiše - razočarenje“, naglasio je Walker.

Walker tvrdi da bi pomogao da se zakažu posjete američkim zvaničnicima sa kojima bi bilo dobro da se Kurti sastane.

"Prije godinu ili nešto više, sastajao sam se sa članovima Pokreta Samoopredjeljenje, koji su bili savjetnici gospodina Kurtija. Često sam im govorio da mora da dođe u Vašington, a kada dođe, mislim da ima određenih ljudi koje mora da upozna. I rekli su mi: 'Kada gospodin Kurti dođe u Vašington, mi ćemo se sastati sa vama, pa da znamo s kim mislite da treba da se sretne'", podsjetio je Walker.

Walker smatra da je Kurti pogrešno shvatio značaj odnosa Vašingtona i Prištine.

"Mislim da je činjenica da Bijela kuća u Vašingtonu nije bila u stanju da ga sačeka. Nije samo razočarenje, malo sam uznemiren što trenutna situacija nije dobra kako bi trebalo da bude. Za mene je to i lična stvar, vjerujem da imam mnogo pristalica u Samoopredjeljenju, pre pet-šest godina, kada su se dešavali politički pokreti na Kosov, mislim da sam učinio mnogo da im pomognem, da zauzmu centar političke scene", rekao je Walker.

Walker je naglasio da sa Kurtijem nije razgovarao nekoliko godina.

"Sa Albinom Kurtijem nisam razgovarao nekoliko godina, osim nekoliko minuta kada sam razgovarao sa ljudima u njegovoj kancelariji. Došao je na 'Zoom' poziv koji smo imali. Tako da sam i ovde ponovo pomalo razočaran, uznemiren, što Samoopredjeljenje nije bilo mnogo prijemčivo za spoljne glasove kao što bi trebalo da bude", zaključio je Walker.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post