To je srpska zavjera

Univerzitetski profesor ustavnog prava Arsim Bajrami rekao je da je i u Skupštini Kosova trebalo da bude usvojena rezolucija protiv izvještaja Dicka Martija, prenosi Lajmi.

"Vlada i Skupština Kosova morali su politički da reaguju kroz posebnu rezoluciju, nakon što je otkriveno da je izvještaj Dicka Martija srpska zavjera i da je po njemu započeo proces nanošenja štete državljanosti Kosova", izjavio je Bajrami za RTK.

Bajrami je osporio i djelovanje Specijalnog suda u Hagu, pred kojim su podignute optužnicame protiv bivših čelnika OVK za ratne zločine.

"Ovaj sud se samo formalno zove kosovski, ali u dosadašnjem djelovanju nema nikakve elemente države Kosovo i ne poštuje svog osnivača, državu Kosovo, jer na tom sudu ne samo da nema simbola države Kosovo, nego ni primjene Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku. S druge strane, u dosadašnjim postupcima učinjene su flagrantne proceduralne i materijalne povrede, koje predstavljaju kršenje ne samo Ustava i zakonodavstva Kosova, već i evropskih konvencija o ljudskim pravima i međunarodnog krivičnog prava, od kada se u pritvoru bez ikakve potrebe nalaze optuženi", rekao je Bajrami.

Bajrami je naglasio da kosovske institucije treba da vrše politički pritisak kao što to čini Albanija, pokretanjem Rezolucije o Martijevom izvještaju, koju planira da pošanje u Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope. Odugovlačenje procesa, prema riječima Bajramija, ne samo da šteti pritvorenicima, već direktno šteti i Kosovu.

"Šteti imidžu države i ohrabruje Srbiju u ovom vremenu dijaloga i jasno izražava težnju da se genocid izjednači i zločini Srbije na Kosovu sa takozvanim zločinima ili izolovanim radnjama koje je mogao da izvrši bilo koji pripadnik OVK", rekao je Bajrami.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net