Preduzećima će biti teško

Šef Nezavisnog sindikata privatnog sektora Kosova Jusuf Azemi rekao je da je većina preostalih radnika na Kosovu nekvalifikovana, istakavši, da posla ima, radnika ima, ali da nema para, prenosi Telegrafi.

"Posla ima, radnika ima, a para nema. Prema analizi koju smo uradili, mi kasnimo 3 do 4 godine jer je većina kvalifikovanih radnika otišla ili je u bjekstvu. U stvarnosti, mi imamo radnu snagu, ali u ovom trenutku ova radna snaga koja je ostala na Kosovu je nekvalifikovana i mi ćemo imati štetu po biznise na nivou zemlje", rekao je Azemi za RTV Dukagjini.

On je dodao da je danas, međutim, Kosovo dobro u odnosu na ono što zemlju čeka.

"Tražili smo da se napravi neki program da se zaustavi ovaj odlazak radnika sa Kosova, ali Vlada za sada ćuti", naglasio je on i dodao, da su kompanije već počele da osjećaju krizu ljudskih resursa.

"Ove nedjelje smo posjetili mnoge kompanije i nijedna od njih nije izrazila zabrinutost zbog nedostatka radnika", kazao je Azemi i dodao da su potrebne dvije do tri godine da se obuče radnici koji bi zauzeli upražnjena radna mjesta koja su ostavili profesionalaci koji su otišli.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi