Pacijenti bez zdravstvene zaštite

Ministarstvo zdravlja, pored miliona koje duguje turskim bolnicama u kojima se liječe kosovski pacijenti, nije isplatilo ni manje iznose koje duguje privatnim bolnicama na Kosovu i u Albaniji. Stotine hiljada pacijenata sa Kosova liječeno je u Tirani i Prištini u ovim bolnicama, a Kosovo im nije nadoknadilo troškove, piše Gazeta express.

Američka bolnička grupa je, nakon isteka svakog roka za isplatu usluga pruženih pacijentima, uputila zahteve ministru zdravlja Rifatu Latifiju i direktoru Fonda za zdravstveno osiguranje Fatmiru Plakiqiju sa zahtjevom za obradu isplata uz napomenu da u suprotnom više neće primati pacijente koje je uputio Fond.

Latifi je prije nedjelju dana obavjestio premijera Albina Kurtija i javnost da je nagomilani dug prema bolnicama u Turskoj, u koje odlaze na liječenje pacijenti sa Kosova, najmanje 13 miliona eura.

Latifi je rekao da su obećali da će novac isplatiti Turcima što je prije moguće.

"Prema jednom podatku, dugujemo najmanje 13 miliona eura turskim bolnicama za koje znamo i obavezali smo se da ćemo im platiti, ali ovaj broj je veći jer imamo mnogo pacijenata koji su otišli na liječenje, a za čije liječenje nismo dobili račune od njih. To je značajan broj pacijenata", rekao je Latifi.

Prema riječima Latifaja, niko ne zna koliki je dug.

"Imam utisak da niko ne zna koliko dugujemo. Nekad mi kažu da  dugujemo 25 miliona, nekad 28, nekad 13", rekao je Latifi tokom sastanka sa poslanicima u Parlamentarnoj komisiji.

Šef Saveza sindikata zdravstva Blerim Syla upozorio je da za Kosovo postoji rizik od bilo kakve tužbe turskih institucija.

"To ne može da utiče na prekid odnosa među državama, jer su ti dugovi, htjeli mi to ili ne, isplaćeni, ali loša stvar je što je naš budžet oštećen, jer su ti dugovi u prošlosti mogući, imajući u vidu da su međunarodni odnosi Kosova i Turske bilateralni i na scenu mogu da stupe i njihovi advokati", kaže on.

Kada se radi o privatnim zdravstvenim ustanovama na Kosovu i u Albaniji, Ministarstvo nije pokazalo toliku hitnost da im se isplate dugovi piše Gazeta navodeći da se u tim ustanovama stotine hiljada pacijenata liječilo, a da Fond i Ministarstvo još nisu izmirili obaveze prema njima.

Jedna od zdravstvenih ustanova prema kojima Fond godinama ima neizmirene obaveze je najveća privatna bolnica u Albaniji i na Kosovu "American Hospital Group", kojoj Kosovo duguje više od 2,5 miliona eura.

Sa druge strane isplate bolnicama u Sjevernoj Makedoniji, sa kojima Kosovo takođe sarađuje su izvršene.

 Izvor: Kosovo Online/Gazeta express