Nemar na centralnom nivou

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština, Sazan Ibrahimi, rekao je da saradnja opština i aktuelne vlasti nije dobra, prenosi Klan Kosova.

On je rekao da je ključni problem u pogledu kapitalnih investicija i nefunkcionisanje odbora Tijela za razmatranje nabavki (PSH) i dodaje da u opštinama na Kosovu postoje stotine miliona eura neuloženih zbog nemara na centralnom nivou.

"Funkcionalizacija odbora je odgovornost centralnih vlasti. Mnogo je projekata u koje zbog toga nije uloženo na lokalnom nivou. Dakle, pritužbe su na nefunkcionalnost PHS, iako su članovi postavljeni u parlamentu, ali se ništa ne vidi na terenu", smatra on.

Ibrahimi je dodao da je od početka ove godine do sada samo 10 do 15 odsto novca planiranog za kapitalne investicije potrošeno iz budžeta Kosova.

"Dakle, samo 10 do 15 odsto, u ovom periodu kada se moralo maksimalno ulagati, jer tokom zime ne možemo imati kapitalna ulaganja u puteve i druge stvari", rekao je Ibrahimi.

On je podsjetio da se čeka usvajanje Zakona o lokalnim finansijama gdje je, prema njegovim riječima, predviđen četvrti grant za opštine.

"Ako su opštine nadležne za lokalni ekonomski razvoj, za izgradnju lokalnih puteva, javnu rasvetu, onda nema potrebe da centralni nivo poziva gradonačelnike opština i daje im mogućnosti za grantove jer postoje politički uticaji. Iz tog razloga čekamo usvajanje Zakona o lokalnim finansijama, gdje je predviđen četvrti grant", rekao je Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova