Oni prete novim protestima

Premijer Albin Kurti uputio je novi prijedlog zakona veteranima OVK, a koji obuhvata njihove zahtjeve za uključivanje u minimalnu platu, izjavio je portparol Vlade Perparim Kryeziu, prenosi Gazeta express.

Kako je rekao, Kurti je predložio da se odmah i zajednički pristupi izradi novog zakona, kojim se pokreće proces evaluacije i verifikacije svih učesnika oslobodilačkog rata.

U Kurtijevom prijedlogu se navodi da izrada zakona i proces verifikacije treba da se sprovedu što prije, međutim, dok se ovaj proces ne završi, kao dodatnu podršku, predložio je podršku u zapošljavanju boraca kroz aktivne mjere tržišta rada, subvencionisanjem dijela plate na određeni period.

"Smatramo da ovim prijedlogom obezbjeđujemo da imamo konačan i tačan spisak veterana, odajući počast ratu i žrtvi našeg naroda i omogućavajući dostojanstven tretman onih koji su doprineli oslobođenju zemlje", rekao je Kryeziu.

On je dodao da alternativa ovom predlogu ostaje primjena važećeg zakona o kategorizaciji boračkih kategorija.

"Ovaj zakon je u trenutku usvajanja, koliko smo razumeli na junskom sastanku, imao podršku i Udruženja veterana OVK. Obe alternative bi se razvijale odvojeno i bez ometanja ili uticaja na sudski proces koji je u toku", naveo je on.

Vršilac dužnosti predsjednika Udruženja veterana OVK Faton Klinaku, potvrdio je da su pismo dobili juče, ali da još nije razgovarao sa strukturama da li će prihvatiti ponuđeni prijedlog.

"Dobili smo pismo juče i razmotrićemo ga i onda ćemo pismeno odgovoriti. Razgovaraćemo sa našim tijelima jer pismo kasni mjesec i po dana. Govori se o novom zakonu, ali dok se on ne uradi mora se povećati minimalna plata i, uz to, penzija boraca", rekao je Klinaku.

On je dodao i da se čini da se nije mnogo toga promjenilo u prijedlogu Zakona i najavio da će se protesti nastaviti.

"Dok oni budu zasjedali, mi ćemo protestvovati", rekao je on.

Skupština Kosova je prije nekoliko nedjelja usvojila Zakon o minimalnim platama, koji predviđa povećanje minimalne plate, ali iz toga isključuje i povećanje penzija veterana OVK, zbog čega su oni protestvovali ispred Skupštine.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express