Srbija greši

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj kazao je da se granice na Balkanu ne mogu mijenjati i da Srbija greši kada na nezavisnost Kosova gledao kao na novi sukob sa Albancima, prenosi Klan Kosova.

"Granice, suverenosti i države su trajni entiteti i niko ne može da vrati sat istorije. Srbija pravi veliku grešku ako proglašenje nezavisnosti Kosova čita kao samo novo poglavlje u konfrontaciji između Srba i Albanaca", naveo je Hoxhaj.

Kako je dodao, Kosovo ima sreću da se nalazi pod okriljem NATO-a i EU.

„Kosovo i ceo Zapadni Balkan imaju sreću da budu dio nove evropske geografije u kojoj se nalazimo u zoni bezbjednosti i stabilnosti NATO-a i EU. Ovo područje počinje od Baltika i ide do Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Grčke i to je područje gdje je mir trajan, a rat nezamisliv“, istakao je on.

Hoxhaj je ponovio da se zalaže za učešće Kosova u inicijativi "Otvoreni Balkan".

„Otvoreni Balkan je neformalno tijelo zemalja koje mogu, ali i ne moraju da sarađuju po određenim pitanjima. Ne postoji sekretarijat, statut i procedura. To je više posljedica neuspjeha Evropske unije da ubrza širenje u regionu“, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, premijer Kurti ne vodi dobro osmišljenu regionalnu politiku postupajući suprotno onome što je njegov prethodnik potpisao sporazumom u Vašingtonu kada se Kosovo prvi put obavezalo da će se pridružiti inicijativu pod nazivom „Mini Šengen“.

„Da sam u poziciji, voleo bih da učestvujem u "Otvorenom Balkanu" i da se suočim sa Albanijom, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom, zemljama koje su priznale Kosovo, sa dilemom kako bismo svi sedeli za stolom, sa zastavicama, oznakama ili sa imenom. To bi stvorilo novi zamah za Kosovo da vodi sveobuhvatnu regionalnu politiku i pokazalo bi da nismo mi problem, već da je problem u Srbiji”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Kurti vodi politiku populizma koji tera Kosovo da živi u prošlosti.

"Kurti i njegova vlada, regionalnom politikom koju vode, štete Kosovu na međunarodnoj sceni i mi plaćamo visoku cijenu. Prolazimo kroz period izolacije“, zaključio je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova