Primarni utisak

Građani iz dijaspore, koji ljetnji odmor provode na Kosovu, kažu da je ove godine primarni utisak da su na Kosovu cijene skoro identične onim u zapadnim zemljama, piše Ekonomija onlajn.

Mentor Sylaj, koji živi u Njujorku, rekao je da je razlika cijena artikala na Kosovu neznatna u odnosu na one u Americi.

"Cijene su malo visoke koliko sam mogao da vidim na pijacama na Kosovu. Živim u Njujorku, u poređenju sa tamošnjim cijenama nema velike razlike. Osim plate koja je ovde najmanja. Tamo imamo najstandardnije plate. Što se tiče razlike u cijeni, vrlo mala. Samo neke mesne prerađevine ili tako nešto, ostalo je sve isto", rekao je Sylaj.

Sylaj je dodao da ne vidi nikakvu suštinsku promenu sa novom Vladom Kosova.

"Ne vidimo nikakvu promjenu, ne možemo da je vidimo. Možda ima nekog malog privrednog rasta, ali ne mnogo", ocjenio je Sylaj.

Kujtim Lushaj, koji živi u Briselu, kaže da su cijene na Kosovu porasle kao i širom Evrope.

"Generalno, dijaspora ne istražuje mnogo, ali cijene su porasle. Ali, sasvim je prirodno, cijene su skočile širom Evrope. Govorim o Briselu, u Parizu, u Londonu, u Švicarskoj, u svakom gradu i državi u Evropi, cijene su porasle veoma, zbog svjetske krize, posebno zbog rata u Ukrajini koji Rusija vodi", rekao je Lushaj.

Međutim, Lushaj ocjenjuje da ekonomska kriza na Kosovu nije vidljiva na prvi pogled.

"Ako vidite pune kafiće u kojima nemate gdje da sednete i popijete kafu, ako dođe čovjek iz Podujeva ili ne znam iz kog grada Kosova, da popije kafu u Prištini, i dođe kolima, gdje je kriza? Ne može biti kriza ako su kolone na granici sa Albanijom", rekao je Lushaj.

Rahim Tahiraj iz Švedske rekao je da su cijene u odnosu na kosovske plate veoma visoke i da većina stanovništva to ne može da priušti.

"Gledajući ovdašnje plate, ovdje su cijene mnogo veće. Ali tamo je normalno da su plate veće, pa se visoke cijene lakše podnesu. Ali na Kosovu, u odnosu na plate koje imate, cijene su mnogo visoke. Neki koji nemaju, ne vjerujem da mogu tako lako da se suoče sa tim", kaže Tahiraj.

Što se tiče aktuelne Vlade, rekao je da je ona daleko od politike Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online