!?

Ministar zdravlja Rifat Latifi rekao je da ljekari odlaze tamo gde su bolji uslovi za rad i gdje su bolje plate i dodao da se pored Kosova, sa odlaksom ljekara suočavaju Austrija i Njemačka, prenosi Reporteri.

Latifi je naglasio da ljekari više od 20 godina nisu finansirani od strane Kosova za studije u inostranstvu.

"Ako uradimo ovu reformu koju radimo, hajde da odamo dužno poštovanje specijalistima i da damo studentima priliku da odu na specijalizaciju u inostranstvo. Posljednjih 20 godina ljekari se ne šalju na školovanje u inostranstvo. Neki su išli o svom trošku. Napravili smo program koji će imati 17 kliničkih predmeta, sa 22 subspecijalizacije, gdje će 59 naših ljekara i stručnjaka ići na subspecijalizaciju“, rekao je Latifi.

Latifi je rekao da odlazak ljekara pogađa i druge zemlje i naveo primjer Austrije i Njemačke.

"Austrija gubi ljekare, oni odlaze u druge zemlje. Njemačka gubi ljekare, zato su joj potrebni ljekari, tako da to nije samo naš problem", rekao je Latifi.

Latifi je istakao i da se Ministarstvo zdravlja bavi pitanjem unapređenja kliničkih programa kako ne bi došlo do velikog egzodusa ljekara u inostranstvo.

"Siguran sam da biste otišli i tamo gdje vam daju najveću platu, najbolje uslove rada. Jedno od glavnih pitanja kojima se bavim je unapređenje kliničkih programa. Pitanje medicinskog tima koji država ima zavisi od medicinskog fakulteta, od specijalizacija, pa od subspecijalizacija“, zaključio je Latifi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri