Institucije Kosova su nespretne

Univerzitetski profesor Blerim Latifi ocjenio je da je albanski premijer Edi Rama počeo da liči na ministra spoljnih poslova Kosova, prenosi Gazeta express.

Govoreći o inicijativi albanskog premijera Edija Rame da se suprotstavi izvještaju Dicka Martija, koji optužuje OVK za trgovinu organima, Latifi je kroz ironiju kritikovao institucije na Kosovu što su ostale neme po ovom pitanju.

"Dobro je što je država Kosovo maksimalno pomogla albanskoj državi u situaciji kada je premijer Edi Rama počeo da liči na ministra spoljnih poslova Kosova. Ovo pokazuje drugu stranu medalje da ništa ne radimo”, rekao je Latifi u emisiji Presing.

Latif je naveo da su Dick Marti i njegov izvještaj iz vremena kada su odnosi između Rusije i Zapada bili dobri.

"Albanski lideri su vidjeli da je ovo momenat kada moraju da djeluju. Oni će pokazati istinu o ovom čovjeku i ovom izvještaju, svim prljavim i procesima koji su Kosovo uza zid i stvorili taj sud“, rekao je Latifi.

Latifi je dodao i da su kosovske institucije su nespretne.

"Problem kod nas je što ništa ne čitamo. Naša politika ne čita ništa. Trebalo bi da pozdravimo ovaj potez i mislim da je to dobro smišljen potez u pravo vrijeme. Vjerujem da je albanska država postigla svoj cilj. Taj izvještaj je napravljen da okalja Albance i rat OVK. Specijalni sud ima za cilj da prekroji istoriju“, rekao je Latifi.

Socijalistička partija Albanije na čelu sa Ramom podnela je Skupštini Albanije prijedlog "Rezolucije o neosnovanosti navoda o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji" i tekst rezolucije kojom će Albanija odbaciti navode o trgovini ljudskim organima.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express