Slovački diplomata

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je da EU ne želi da opisuje šta je normalizacija odnosa ili šta nije, već da Kosovo i Srbija moraju da se dogovore šta znači normalizacija, preneo je Telegrafi.

"Obe strane moraju da se saglase da li je to priznanje. Ako se ne saglase, to je nešto drugo. To treba da bude dogovor obe strane, između Kosova i Srbije i to je razlog zašto imamo dijalog“, rekao je slovački diplomata.

Lajčak je sugerisao i da je ovaj period povoljan politički kalendar za dijalog, pošto nema zakazanih izbora ni na Kosovu ni u Srbiji, dodajući da vrijeme do početka 2024. treba iskoristiti jer će tada Evropa ući u izbore, kao i SAD, preneo je Reporteri.

„Trenutno imamo priliku do početka 2024. godine. Zato što će u maju 2024. biti evropski izbori, a u SAD će biti predsjednički izbori te godine. Šta se dešava poslije ovih izbora, niko ne zna, zato moramo zaista da se fokusiramo i da koristimo ovih 20 ili 18 mjeseci. Lideri su toga svijesni i zato želimo da se redovno sastaju“, rekao je Lajčak.

Govoreći na RTK o Albinu Kurtiju kao pregovaraču, Lajčak je rekao da je on došao sa "čvrstim stavovima" o dijalogu.

„Trebalo nam je vremena da dođemo do tačke u kojoj vjerujemo da možemo da imamo produktivne sastanke, ali značaj dijaloga nije doveden u pitanje“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi/Reporteri