Porast novooboljelih

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da antikovid mjere, koje su odobrene 30. aprila, ostaju na snazi i da se ne očekuje pooštravanje mjera, iako je posljednjih dana značajno porastao broj novooboljelih, prenosi Telegrafi.

"Ministarstvo prihvata preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova i Savjeta stručnjaka za kovid-19. Trenutno, preporuke ovih organa i Ministarstva su da se sprovode mjere koje su na snazi od 30. aprila. Zaštitne maske treba nositi u zatvorenim prostorijama, građani treba da se odazivaju na pozive za vakcinaciju svim dozama koje su dozvoljene prema kategorijama i starosnim grupama stanovništva, a oni sa simptomima da se testiraju", navode iz Ministarstva zdravlja.

Dodaje se i da sve veći broj oboljelih od kovida-19 trenutno ne rezultira velikim povećanjem broja osoba sa teškim oblicima kojima je potrebno bolničko liječenje.

"Preduzimanje bilo koje mjere zavisi od preporuka stručnjaka na osnovu zdravstvenih pokazatelja, koji obuhvataju broj pacijenata kojima je potrebno bolničko ili intenzivno liječenje, broj umrlih, broj vakcinacija", dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Kako je dalje navedeno, porast broja zaraženih bilježi se u mnogim zemljama.

O mjerama koje su preduzete za upravljanje pandemijom, Ministarstvo zdravlja je navelo povećanje bolničkih kapaciteta, povećanje broja testiranja i praćenja kontakata i obezbeđivanje vakcina protiv koronavirusa.

"Preduzeti koraci se odnose na mobilizaciju bolničkih kapaciteta u Službi kliničkih i univerzitetskih bolnica Kosova, kao i opštim bolnicama, povećanje broja testova i praćenja kontakata, obezbjeđivanje dovoljnih količina vakcina protiv kovida-19, omogućavanje vakcinacije četvrtom dozom osoba starijih od 60 godina i, takođe, omogućavanje vakcinacije djece uzrasta 5-11 godina pedijatrijskim dozama", navode u Ministarstvu.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi