Bivši gradonačelnik Skenderaja, Bekim Jashari, u ime porodice Jashari, reagirao je nakon zabrane koja je napravljena nekim međunarodnim studentima da posjete Memorijalni kompleks "Adem Jashari".

Kaže da je današnji postupak, osim što je u suprotnosti s albanskom tradicijom u odnosu prema gostu, u suprotnosti i s našim stavovima kao porodice, prenosi Indeksonline.

Puna reakcija na Facebooku:

Poštovani građani,

Zabrinut sam zbog nekih slika koje sam sada vidio gdje se vidi da je nekim stranim studentima, gostima na Kosovu, onemogućeno posjetiti Memorijalni kompleks "Adem Jashari", koji bi imali priliku upoznati se s ratom, žrtvom i historiji porodice, a posebno mladih iz naše porodice budući da su i oni mlađi od ovih posjetitelja dali svoje najdragocjenije živote kako bi njihovi vršnjaci mogli živjeti i djelovati slobodno.

Današnji postupak, osim što je u suprotnosti s albanskom tradicijom u odnosu prema gostu, također je u suprotnosti s našim stavovima kao porodice.

Spomenik govori o žrtvi i otporu za slobodu i kao takav je pravo mjesto za svakoga ko želi spoznati vrijednost slobode, uključujući i one koji se sada distanciraju i priznaju srpski genocid na Kosovu.

S druge strane, razumijem i reakcije "Crnih orlova" koji su pod uticajem vijesti s provokativnim naslovima i emocijama izveli akciju koja nije bila dobro smišljena, ali bez ikakve loše namjere, pa moramo ih razumijeti.

Nadam se da se ovakvi slučajevi koji kvare sliku naše države i društva neće ponavljati.

S velikim poštovanjem svima iz porodice Jashari!