Bivša tužiteljka Euleksa

Bivša tužiteljka Euleksa Maria Bamieh sinoć je u ekskluzivnom intervjuu za „RTK Prime” ukratko govorila i o Specijalizovanim vijećima Kosova sa sjedištem u Hagu.

„Ovaj sud nazivam etničkim, moji stavovi su pravni, a ne politički. O mojim stavovima ću razgovarati kasnije“, rekala je bivša tužiteljka Euleksa.

Bamieh rekla je da je Euleks primio 1400 slučajeva od UN-a i da su se bavili samo nekima od njih.

„400 predmeta su preuzeli lokalni tužioci, gdje su ostali predmeti, da li su pod krovom, gdje su ti predmeti“, upitala se ona.

Bamieh je kritikovala rad Euleksa s obzirom na to da je potrošio mnogo sredstava.

„Kosovo mora stvoriti dobar pravosudni sistem“

Bamieh rekla da Kosovo mora da napreduje i stvori dobar pravosudni sistem.

„Dobro je da Kosovo nema miješanja i prepreke, niti od EU, da ima dobar pravosudni sistem, dobru policiju itd“, rekla je ona.

„Euleks je prekršio sva moja ljudska prava“

Prema njenim riječima, ima slučajeva da su materijale iz privatnih kuća uzimali i istražitelji Euleksa.

„Nisam imala ništa loše, ni protiv bilo koga, ni protiv gospodina Tolaja. Samo sam radila svoj posao. Došla sam ovde da uradim dobar posao“, rekla je ona.

Bamieh je ocjenila da ima još mnogo nepravde i za ovo bi EU trebalo da pogleda šta se desilo njoj, Simonsu itd.

Što se tiče kredibiliteta Euleksa, Bamieh je rekla da je ta misija loše funkcionisala jer Euleks ne poštuje standarde.

"U mom i Malcolmovom slučaju, ljudska prava su prekršena", rekla je ona.

„EULEX me suspendovao bez razloga“

Bamieh je govorila o radu koji je radila u misiji Euleksa na Kosovu, borbi sa britanskom vladom, ali i drugim temama. Dobila je slučaj sa britanskom vladom za vreme dok je služila u Euleksu.

Tokom ove misije na Kosovu ona je signalizirala korupciju u Euleksu i zbog toga joj je, kaže, raskinut ugovor i suspendovana sa posla.

Njena pravna bitka traje godinama i sada su ona i britanska izvršna vlast postigle sporazum vrijedan pola miliona eura.

Ispričala je kroz koje je izazove prolazila do ovog epiloga. Prema njenim riječima, proces koji je alarmirao korupciju u misiji Euleks bio je dug i težak proces, finansijski i sa zdravstvenog aspekta naporan.

„Nisam mogla da prestanem da pronađem naznake šta mi se desilo i pokušala sam da pronađem pravu stvar u to vrijeme“, rekla je ona za RTK.

Pričala je o svom procesu. „Kako to da sam bila pod istragom, a niko nije istraživao ni gospođu Novotnu ni sudiju za moje teške optužbe sa dovoljno dokaza. Pa sam  onda rekla da su korumpirani“, naglasila je bivša tužiteljkac Euleksa.

Ona je navela da nije očekivala da će njen proces trajati svih ovih godina i, kako je rekla, nije očekivala da će Euleks uraditi to što joj je uradio. Povodom suspenzije sa posla rekla je da nije naveden razlog za suspenziju.

„Kolegama je rečeno da ne razgovaraju sa mnom. Dva službenika obezbjeđenja su me otpratila do kancelarije da unesu moje stvari iz kancelarije. Oni su određivali šta mogu da dobijem, a šta ne. Onda sam otišla na parking gde su mi sve makli sa auta. Bilo je to jedno od najtežih iskustava u mom životu“, naglasila je ona.