Pandemija na Kosovu

Preporuku Ministarstva zdravlja Kosova za primanje četvrte doze antikovid vakcine podržavaju ljekari, koji samtraju da ponovno zatvaranje i vraćanje antikovid mjera nije opcija, prenosi Reporteri.

Direktor Infektivne klinike Arben Vishaj istakao je da epidemiološka situacija nije zabrinjavajuća da bi se krenulo ka zatvaranju.

„U ovom trenutku imamo dovoljno esencijalnih lijekova za liječenje pacijenata sa koronavirusom. Preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje svi moramo da poštujemo. Svi mi moramo striktno da sprovodimo odluke Vlade. Ne mislim da je zatvaranje opcija i ne mislim da je epidemiološka situacija u ovom trenutku takva da bi trebalo da bude zatvaranja”, rekao je on.

Vishaj je istakao da su posljedice kovida-19 dugoročne i da su posebno oštećena pluća.

Infektolog Ilir Tolaj istakao je da svako ko želi, treba da se vakciniše četvrtom dozom vakcine.

„Svjetske vlasti preporučuju da se četvrtom dozom vakcinišu i ljudi određenih starosnih grupa starijih od 60 godina ili oni sa hroničnim bolestima. Zato je moja preporuka da svako ko ima volju da podigne imunitet treba da se vakciniše četvrtom dozom”, kazao je on.

Tolaj je naglasio da su se vlasti na Kosovu često ponašale na nelogičan način u pogledu upravljanja pandemijom.

„Ni ovdje ne očekujem da će vlasti biti prinuđene na drastične mjere. Vlasti su se često ponašale nelogično u paničnom maniru. Kovid-19 je već postao endemska bolest. Korona se ne može zaustaviti brzom akcijom”, rekao je Tolaj.

Ministarstvo zdravlja je dalo preporuku da se četvrtom dozom vakcine vakcinišu osobe starije od 60 godina.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri