Zamereno mi je što sam dozvolila da daju iskaz na sudu

Bivša tužiteljka misije EULEX na Kosovu Maria Bamieh govorila je danas na konferenciji u Prištini, o umješanosti zvaničnika EULEX-a u poslove oko zatvaranja krivičnog predmeta protiv Ilira Tolaja i u slučaju eksplozije u baru „Sekiraça”, prenosi Ekonomija onlajn.

Bamieh je na konferenciji za medije u Prištini navela da su postojala dva svjedoka eksplozije u baru "Sekiraça".

„U slučaju eksplozije u naselju `Bill Clinton` imali smo dva svjedoka koji su rekli da su dali novac Franchesku Fjoriju za oslobađanje dvoje ljudi, i kritikovana sam što sam dozvolila svjedocima da to kažu na sudu, jer je to  izazvalo turbulencije prema EULEX-u", rekla je Bamieh.

Ona je dodala da da je sljedeći slučaj koji joj je doneo nevolje, bio slučaj Ilira Tolaja.

"Istraživala slučaj u Ministarstvu zdravlja gde je optuženi bio Ilir Tolaj. Dobili smo nalog od Sud da prisluškujemo Tolajev telefon i iz tih prisluškivanja je postalo očigledno da se bivši predsjednik Skupštine sudija EULEX-a Franchesko Flori sastajao sa predstavnicima gospodina Tolaja i da je imao sastanak u `Vili Grmia`, a u tim presretanjama smo dobili informacije i da su pokušavali da zataškaju taj slučaj”, naglasila je Bamieh.

Bamieh je navela da je "Tolajeva grupa" imala jak politički uticaj u Vladi Kosova.

Bamieh je radila kao međunarodni tužilac za EULEX kada je prvi put izrazila zabrinutost sredinom 2012. godine u vezi korupcije u okviru te misije.

Kako navodi Ekonomija onlajn, to se odnosilo nabivšu glavnu tužiteljku EULEX-a Jaroslavu Novotnu i bivšeg predsjednika Skupštine sudija EULEX-a Francheska Fjorija, koje je Operativna grupa za borbu protiv korupcije presrela u komunikaciji i snimala na sastancima sa različitim akterima. Vjeruje se da su bili umješani u poslove oko zatvaranja krivičnog postupka protiv Fatmira Limaja, Ilira Tolaja i u slučaju eksplozije u baru „Sekiraça“.

Maria Bamieh je zbog uzbunjivanja javnosti ostala bez posla u EULEX-u, a nedavno je nakon što je tužila Vladu Velike Britanije da je nije zaštitila u borbi otkrivanja korupcije u toj misiji na Kosovu, dobila nagodbu i obeštećenje od skoro pola miliona eura.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online