Skandali!?

Ujedinjeni zdravstveni sindikat Kosova optužio je ministra zdravlja Rifata Latifija da je direktni krivac za izostanak američke investicije koja je trebalo da obezbjedi izgradnju Zdravstvenog informacionog sistema i Toksikološkog centra i zatražio njegovu ostavku.

Kako se ističe u saopštenju sindikata, američki investitori su "zbog neprofesionalizma Latifija" sredstva planirana za Kosovo preusmjerili u afričke zemlje.

"Mi smo protiv toga da Vlada Kosova uvodi privatne kompanije u svoja ministarstva, protiv toga da se ove javne institucije potpuno privatizuju, a sadašnje Ministarstvo zdravlja zbog skandala može se smatrati najskandaloznijim i najslabijem u poslijeratnoj istoriji Kosova. Ministar Latifi, prema dokumentima objavljenim u SAD, izabrao je svog zaposlenog Kujtima Salihua za šefa kabineta, a obojica imaju koristi od Latifijeve organizacije, Međunarodne virtuelne fondacije za e-bolnicu", navodi se u saopštenju.
Kako se dodaje, u objavljenim dokumentima nalaze se organizacije poput "NOVUS Consulting" sa Kosova, protiv koje je Samoopredjeljenje 2019. godine podnelo krivičnu prijavu zbog zloupotrebe više od milion eura.

"Oštro osuđujemo neuspjehe Kurtijeve vlade i upućujemo javni apel Latifiju, koji je poslije ovog skandala i uzastopnih neuspjeha, da brani svoju čast i podnese ostavku zajedno sa svojim kabinetskim osobljem, od kojih većina ima bliske interese u kompaniji ministra Latifija. Odbijanje projekta američkih investitora, koji bi doneo preko 25 miliona eura, vjerovatno se dogodilo jer je u direktnoj konkurenciji sa projektima i poslovanjem kompanije ministra Latifija", navode iz Sindikata.

Izvor: Kosovo Online