Zbog jačanja dolara

Prvi put u istoriji vrijednost valute euro jednaka je dolaru, što će pozitivno uticati na novac koji građani Kosova imaju u bankama, Štednom fondu (Trust) i ostalim institucijama, prenosi Ekonomija onlajn.

Menadžer za odnose sa javnošću Štednog fonda (Trust) Jeton Demi kazao je da će pad eura imati uticaj na štednju građana Kosova.

"Ispostavilo se da je investicioni portfolio Fonda imao koristi od jačanja američkog dolara u odnosu na euro. To je zato što je Fond na kraju 2021. godine imao oko 16 odsto imovine ili oko 370 miliona eura direktnih aktivnih ulaganja u investicione fondove denominirane u američkim dolarima", reko je on.

Američki dolar je ojačao za oko 14 odsto od početka 2022.

"Tokom 2022. godine ulaganja Fonda u američki dolar su porasla, a 30. juna 2022.godine  direktna izloženost prema njemu je dostigla 21,3 odsto imovine ili oko 470 miliona eura", rekao je Demi.

Prema njegovim riječima, raspodjela uloženih sredstava Fonda, po valutama na kraju prvog kvartala 2022. godine, podjeljena je na različite procente.

"U eurima je raspodjela uloženih sredstava bila 45,2 odsto, u dolarima 44,8 odsto. U britanskim funtama 3,8 odsto i u drugim valutama u manjim procentima", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online