Specijalni sud

Odbrane bivših lidera OVK Jakupa Krasniqija, Hashima Thaçija i Kadrija Veseljija predložile su da se, kada suđenje počne, sjednice održavaju četiri puta nedjeljno, prenosi Periskopi.

To se navodi u podnesku 13. statusne konferencije upućenom sudiji za prethodni postupak, kao i da za potrebe zakazivanja, odbrana smatra da nije realno predvideti ročišta pet puta nedjeljno.

"Biće potrebno vrijeme za pripremu tokom suđenja, ne samo zbog potrebe da se istraži i pripremi za svjedočenje značajnog broja svjedoka sa zakašnjenjem čiji će identitet biti otkriven 30 dana prije suđenja ili tokom presude. Iskustvo pokazuje da će se pismeni podnesci često podnositi tokom suđenja i da će zahtjevati vrijeme da se strane i učesnici pripreme i odgovore, kao i da veće donese odluku", navodi se u podnesku odbrane.

Stoga, navodi se, odbrana unaprijed predlaže da se raspored suđenja odredi na četiri dana ročišta nedjeljno, od ponedjeljka do četvrtka, s tim da petak bude dan bez ročišta.

Kancelarija specijalizovanog tužioca je 29. aprila podnela izmenjenu optužnicu protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija. Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih počinili ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

Izvor: Periskopi/Kosovoonline