Vlada da hitno reaguje

Član Predsjedništva Demokratske partije Kosova Blerand Stavileci i koordinator Odjeljenja za finansije u okviru Kabineta za dobro upravljanje Arben Mustafa pozvali su Vladu da hitno reaguje u vezi sa ekonomskom krizom, prenosi Koha.

Stavileci je, nabrajajući izazove sa kojima se građani Kosova, suočavaju, rekao da je Vlada Albina Kurtija jedina na svijetu koja ne prihvata krizu i ne djeluje na njenom ublažavanju.

"Opterećenje kosovskih kompanija proizvoljnim odlukama smanjuje njihove prihode i direktno utiče na smanjenje radnih mjesta i povećanje nezaposlenosti. Nezaposlenost stvara nesigurnost. Nezaposlenost i nesigurnost stvaraju porodične, socijalne i psihološke krize, a rezultat su bjekstvo i redovi pred stranim ambasadama. Porodice idu ka osiromašenju, radnici ka zapadu, a kompanije ka bankrotu", rekao je Stavileci.

On je istakao da je pored pandemije i energetske krize inflacija postala neprijatelj broj jedan, a da porodice nemaju paket pomoći za suočavanje sa krizom, radnici nemaju nikakvo povećanje plata, a kosovske kompanije nemaju podršku.

On je pozvao Vladu da ne bude gledalac, već promoter razvoja.

Koordinator Odjeljenja za finansije u Kabinetu za dobro upravljanje Arben Mustafa rekao je da je stopa inflacije na Kosovu zabrinjavajuća dok je odnos Vlade bio nemaran i neodgovoran.

"Odbijanje korišćenja fiskalnih instrumenata koji su na raspolaganju Vladi, poput akciza i poreza na dodatu vrijednost, stvorilo je uslove da inflacija ubrza stopu rasta. Dešavanja na međunarodnim tržištima, uključujući devalvaciju eura u odnosu na američki dolar, sugerišu da će se inflaciona kriza samo pogoršavati", rekao je Mustafa.

On je dodao da integracija očekivanja inflacije u odluke građana i kompanija na Kosovu rizikuje stvaranje novog talasa inflacije, koji se više ne odnosi samo na uvozne proizvode, već i proizvode i usluge proizvedene u zemlji, ocjenivši da je tendencija da se problem inflacije riješava kroz kontrolu profitnih marži pogrešna i nepromišljena politika.

"Prvo, Vlada mora da pruži dokaze da se povećanje osnovnih proizvoda na Kosovu dešava zbog zloupotrebe profitnih marži, a ne zbog kretanja na tržištu. Drugo, kontrola marži, koja na neki način predstavlja i kontrolu cijena, podriva funkcionisanje slobodne tržišne privrede, ometa konkurenciju i može da stvori dodatne probleme za privredu zemlje. Treće, sklonost aktuelne Vlade da se miješa u cijene privatnog sektora, umjesto da koristi raspoložive instrumente ekonomske politike, ugrožava ekonomsku slobodu i stvara neizvesnost za budućnost slobodne tržišne privrede na Kosovu. Četvrto, međunarodna iskustva pokazuju da su se pokušaji kontrolisanja cijena u prošlosti pokazali kao neuspešne u borbi protiv inflacije", rekao je  Mustafa.

Prema Mustafinim riječima, Vlada ne bi trebalo da gubi vrijeme improvizujući, već je potrebno da hitno izvrši svoju ulogu, i, koristeći fiskalnu politiku, da utiče na obuzdavanje poskupljenja.

"Hitna i neophodna mjera je da se osnovne namirnice široke potrošnje na određeni period oslobode PDV, da se ukinu akcize i smanji PDV na naftne derivate na određeno vrijeme", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore