Fudbalski trener

Fudbalski trener Bylbyl Sokoli izjavio je da bi kosovski klubovi trebalo da koriste međunarodne utakmice da šalju poruke Evropskoj uniji za liberalizaciju viznog režima, prenosi Koha.

Sokoli je rekao da zemlje EU pomno prate takve događaje, pa slogani na stadionima mogu pozitivno da utiču i pokažu da je Kosovo jedino izolovano u Evropi

"Fudbal je biznis i prema njemu se tako i treba odnositi. Osim one strane koja je usko vezana za predstavljanje države u međunarodnoj areni, možda bi to danas mogao biti neki slogan za Evropu za liberalizaciju viza. Siguran sam da bi čak i na sportskoj odjeći bilo lijepo da imamo neki znak koji pokazuje da smo izolovani. Moramo da iskoristimo ove utakmice da pokažemo da smo jedina izolovana zemlja u Evropi", izjavio je Sokoli.

Prema njegovim riječima, kosovski klubovi su bolje pripremljeni nego prethodnih godina, iako kombinacija mladih i iskusnih fudbalera nije na pravom nivou.

"Glavni problem su treninzi sa fudbalerima. U našem fudbalu se, nažalost, ne razmišlja o dugoročnom planiranju, ono se mijenja zbog ambicije. Prečesto se igrači uklanjaju da bi se doveli iskusni igrači. Ponekad oni sa iskustvom mogu biti produktivni, ponekad manje, jer im nedostaje želja“, rekao je Sokoli.

Prema riječima Sokolija, kosovski fudbal je postao kvalitetniji, ali ostaje da se riješi pitanje stadiona. Sokoli je dodao da je u posljednjih 20 godina napravljeno mnogo grešaka u ulaganjima u sportsku infrastrukturu.

„Potreban nam je i stadion sličnog kapaciteta kao 'Fadil Vokrri', dva-tri puta je ulagano u stadion 'Adem Jashari' u Južnoj Mitrovici, ali je održavanje bilo problem. Stadion u Gnjilanu se gradi već 15 godina. Nadam se da će biti izgrađen”, rekao je Sokoli.

Sokoli je ocjenio i da je kosovska liga bolja od fudbalskih liga Sjeverne Makedonije i Albanije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore