Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi podsjetio je da je inflacija na Kosovu porasla na 14,1 odsto i da se može nađi na listi oni koji imaju najvišu stopu devalvacije valute.

Krasniqi je u objavi na Facebooku naveo da sa istim prihodima kao juče, svaki građanin Kosova, danas može da kupi mnogo manje proizvoda i pruža mnogo manje usluga.

On je naveo da vlade u zemljama sa snažnijom ekonomijom različitim merama olakšavaju život građanima, dok su ljudi sa Kosova prepušteni sami u sebi i ostavljeni "na milost i nemilost".

"Na vrhuncu poskupljenja svih osnovnih prehrambenih proizvoda, premijer i Vlada koju on vodi, ne pokazuju ni viziju, ni volju ni hrabrost da preduzmu konkretne mjere za ublažavanje ove situacije. Nažalost, najgore za našu privredu i građane tek dolazi. Ekonomske analize upozoravaju da će predstojeća zima biti izuzetno oštra", naveo je Krasniqi.

On je dodao da će povećanje cijena energenata, koji će biti trostruko skuplji, biti veoma ozbiljan izazov za svaku porodicu.

"Ne očekuje se uopšte pad cijena naftnih derivata i hrane. Pandemija ponovo dobija na intenzitetu, a mogućnost povećanja plata je veoma mala.Ova upozorenja trebalo bi da budu dovoljna da Vlada već danas preduzme hitne mjere. Ali ne. Za premijera, koji je u posljednjih 100 dana polovinu proveo u inostranstvu na ličnim ekskurzijama, bez ikakvih rezultata za Kosovo, najvažniji su stolovi, debata i jalovi sastanci", ocjenio je Krasniqi.

On je podsjetio da je Demokratska partija Kosova dugo predlagala ukidanje akciza na gorivo i PDV na prehrambene proizvode i dodao da ovo više nije prijedlog, već hitan zahtjev koji upućuju Vladi koja, kako kaže, već dosta kasni.



Izvor: Kosovo Online