Specijalni sud

Branilac bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija advokat Gregory Kehoe izjavio je u srijedu da će Specijalnom tužilaštvu u Hagu predati neka dokumenta o srpskim zločinima na Kosovu, prenosi Koha.

Kehoe je naveo da će dokumenta koja će predati igrati ulogu u sudskom procesu.

"Namjeravamo da Tužilaštvu dostavimo neke dokaze za zločine koje su Srbi počinili nad albanskim stanovništvom, kojih ima mnogo. Ovo će nam skratiti mnogo vremena“, rekao je Kehoe, koji je nekada bio branilac hrvatskog generala Ante Gotovine.

Branioci Thaçija, kao i Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija na današnjoj statusnoj konferenciji rekli su da Tužilaštvo treba da dostavi odbrani oslobađajuće materijale, jer bi, prema njima, neki od njih mogli biti falsifikat.

Veselijev advokat Ben Emerson izjavio je da je od Tužilaštva dobio četiri dokumenta i dodao da bi septembar ove godine mogao biti period kada će se o njima razgovarati.

Thaçijev advokat Keho rekao je da tužilaštvo treba samo da preda oslobađajuće materijale, a ne da se to od njega traži.

Advokat Jakupa Krasniqija, Ajdan Elis, istakao je da dostavljanje oslobađajućih materijala više ne treba odlagati.

"Dostavljanje oslobađajućih materijala stalna obaveza za tužilaštvo, tako da tužilaštvo ne treba da čeka da dostavi oslobađajuće materijale odmah kada ima takvu dokumentaciju u rukama", rekao je Elis.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore