Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda izrazio je zabrinutost zbog poteškoća u obezbjeđivanju viza za članove porodica bivših vođa OVK koji se nalaze u Hagu i navode da su roditelji Hashima Thaçija dobili samo trodnevne vize, prenosi Telegrafi.

Iz Savjeta poručuju da, ponekad, zahtjevi za vize bivaju odbijeni bez obrazloženja, kao i da se sa ovim problemom suočavaju članovi porodica optuženih, kao i advokati odbrane.

U saopštenju za javnost Savjet navodi da isti problem imaju i advokati odbrane koji dobijaju vize na kraći rok.

"Čak i članovi porodice, u mnogim slučajevima, dobijaju kratkoročne vize, pa su u obavezi da prolaze kroz mučan proces ponovnog podnošenja zahtjeva. Posljednji slučaj, koji prema njihovim riječima, predstavlja nesumnjiv slučaj kršenja ljudskih prava, jeste nemogućnost roditelja predsjednika Hashima Thaçija da duže ostaju u posjeti jer su dobili vizu na tri dana, što predstavlja kršenje ljudskih prva, pogotovo jer su u pitanju ljudi u godina pa nije sigurno da će ponovo imati priliku da ga posjete", navodi se u saopštenju.

Savjet za zaštitu ljudskih prava smatra da se Specijalni sud poziva na najviše standarde poštovanja ljudskih prava, ali ih zapravo ih krši.

Oni tvrde da članovi uže porodice i branioci moraju imati službene pasoše sve dok traje proces pred ovim Sudom.

"Svijet se protivi i tzv. humanitarnim posjetama koje podrazumijevaju da se optuženima onemogućava da prisustvuju sahranama, ali im se, poslije nekoliko dana, dopušta da obiđu grobove svojih bližnjih, ali pod policijskom pratnjom i u ponižavajućim uslovima", navode predstavnici Savjeta.

Skupština Kosova, prema njihovim riječima, mora da zakaže sjednicu na kojoj će odlučiti da li je ovaj sud dio kosovskog pravosudnog sistema ili, "u suprotnom, mora se univerzalno proglasiti da ovaj Specijalni sud pripada Kosovu onoliko koliko je to Bangladeš i uklanja svaku odgovornost za očigledna kršenja ljudskih prava".

Takođe, kako navode, Savjet se protivi brojnim posjetama optuženima u Hagu jer većina njih nije iskrena već ima politički motiv. Te posjete, kako navode, nimalo ne utiču na poboljšanje tretman optuženih.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi