Specijalni sud

Odluka u korist Specijalizovanog tužilaštva, u vezi novog protokola za ispitivanja svjedoka, koju je prije nekoliko dana doneo sudija za prethodni postupak u Specijalizovanim vijećima u Hagu počela je da pravi probleme odbrani lidera OVK, prenosi Lajmi.

Sudija za prethodni postupak je, između ostalog, nedavno odobrio i priručnik za intervjuisanje svjedoka, prihvatajući zahtjev tužilaštva da prisustvuje ili ima pristup kada branioci optuženih saslušavaju svjedoke. Prema donetoj odluci, to se može učiniti uz zahtjev sudu.

Thaçijev advokat Gregory Kehoe saopštio je da je zbog takvog protokola koji je uspostavio sudija za prethodni postupak bio primoran da otkaže nekoliko razgovora sa svjedocima.

To je zato što su se dotični svjedoci unapred dogovorili da se sastanu sa odbranom bez ikakvih uslova.

"Odbrana nastavlja istragu. Međutim, kao što je ranije navedeno, istrage i dalje ometaju brojni faktori van kontrole odbrane i na njih će značajno uticati nedavna primjena 'Okvira za postupanje sa povjerljivim informacijama tokom istraga i kontakta između strane ili učesnika i Svjedoci suprotne strane ili učesnika'. Zbog ovog Protokola za svjedoke, Odbrana je morala da otkaže nekoliko zakazanih razgovora sa svjedocima optužbe koji su bili voljni da se sastanu sa Odbranom bez ikakvih uslova", rekao je Kehoe.

Dodao je da odbrana ne može da predloži Tužilaštvu nikakav pravi datum za razgovore, a da prethodno ne razgovara sa svjedokom.

"Ljetnji raspust počinje za nekoliko dana i ovaj praznični period otežava svaki razgovor sa svjedocima", rekao je Kehoe.

On je ove detalje izneo u pismu koje je poslao uoči današnjeg ročišta, koje će biti konferencija o napretku slučaja.

O ovom pitanju danas će raspravljati advokati, tužilaštvo i sudija za prethodni postupak.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net