Tegobe kod više od 200 građana

Više od 200 građana opštine Elez Han zatražilo je, u posljednja tri dana, ljekarsku pomoć zbog trovanja, kako se sumnja, vodom za piće, izjavila je direktorka za zdravstvo i socijalnu zaštitu u ovoj opštini Kimete Kuka, prenosi Telegrafi.

Ona je navela da se broj građana sa tegobama svakog dana smanjuje, a da je, u posljednja 24 sata,  pomoć zatražilo 27 ljudi.

"Situacija je sada mirnija kada je broj pacijenata koji traže medicinsku pomoć u Domu zdravlja počeo da se smanjuje. U posljednja 24 sata imali smo samo 27 novooboljelih, dok je od nedjelje do danas ljekarsku pomoć zatražilo 217 građana", rekla je Kuka.

Ona je naglasila da su na sreću svi građani koji su zatražili medicinsku pomoć dobili odgovarajući tretman u Domu zdravlja u ovoj opštini i da nema potrebe za slanjem u bolnicu.

Takođe, policija je saopštila da istražuje ovaj slučaj.

Inače, Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova juče je objavio rezultate analiza vode koje su urađene u tri sela u opštini Elez Han, a rezultati fizičko-hemijske analize ovih uzoraka su, kako je navedno, u granicama dozvoljenih standarda za vodu za piće. I dalje se čekaju rezultati bakteriološke analize.

Simptomi koji su se javili kod najvećeg broja građana bili su groznica, bol u stomaku, umor i povraćanje.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi