Ministar finansija

Ministar finansija Hekuran Murati kazao je da sjever Kosova ostaje izazov za Poresku administarciju Kosova, ali da su posljednjih godina kroz carinjenje robe, zabranu šverca, kao i kroz intervencije policije protiv drugih nezakonitih radnji, izazovi smanjeni, prenosi Lajmi.

Prema riječima ministra finansija, preduslov za veći uspjeh je povjerenje građana u  institucije.

"Zainteresovani smo da vidimo dalje jačanje državnih institucija, obično to dolazi prvo sa povećanjem povjerenja u njih, odnosno povjerenja građana u institucije, zatim jačanjem kroz povećanje integriteta ali i unapređenjem sistema", rekao je Murati.

Direktor PAK-a Ilir Murtezaj, kazao je da se ova institucija i dalje suočavaju sa izazovima na sjeveru Kosova, dok je ministar finansija istakao da je to postepen proces, ali da se, nastavlja mnogo bržim tempom nego prethodnih godina.

"Moram da istaknem da smo u posljednjoj godini imali više akcija nego možda čitavih prethodnih 10 godina. Posebno kroz carinu, zabranu šverca, borbu protiv šverca, ali i intervencije policije u borbi protiv drugih nezakonitih radnji. To je izazov, ali se riješava", rekao je Murati.

On je dodao i da se sljedeće godine očekuje povećanje broja inspektora.

"Javna uprava generalno ima i druge izazove koji su nasleđe nekih zakona koji su ranije usvojeni i koji su eventualno centralizovali zapošljavanje bez prilagođavanja regrutovanje kapaciteta u isto vrijeme", rekao je on.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net