Politički analitičar

Sociolog i politički analitičar Artan Muhaxhiri kazao je za Kosovo onlajn da se formiranjem i jačanjem OVK, situacija za tadašnjeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugovu promjenila, jer je morao da podjeli ovlašćenja sa drugim političkim faktorima.

"Aktuelne ideje za pokretanje debate u kosovskom javnom diskursu o odnosima između Ibrahima Rugove i OVK ne služe istinskoj svrsi pokušaja da se približe opšteprihvaćenoj verziji koja je najbliža objektivnoj istini", naglasio je analitičar.

Muhaxhiri je povodom izjave nekadašnjeg koordinatora Kosova za dijalog sa Srbijom Skendera Hysenija da bivši predsjednik Kosova Ibrahim Rugova nikada nije bio protiv OVK, kazao da ovakav pristup može samo da učini ovo pitanje još maglovitijim, jer mu, kako je naveo, nedostaje neophodan element pristupa na više istorijskih i sociokulturnih nivoa.

"Nemoguće je da aktivni političari budu u velikoj meri objektivni, jer će svijesno ili nesvesno biti pristrasni prema svojim ličnim i partijskim političkim koristima. Sa sigurnošću se može reći da za Ibrahima Rugovu nije bila sasvim ista situacija prije i poslije formiranja OVK", istakao je analitičar za Kosovo onlajn.

Kako je dodao, Rugova je, sa jačanjem OVK, imao veći politički izazov.

"On je bio svjetski poznat po svom mirnom pristupu kolektivnog otpora i kontekstualnom prilagođavanju principa 'Gandizma', ali kada je OVK postala javna i dobila zamah, on je dobio jak politički izazov", naveo je Muhaxhiri.

Prema mišljnju Muhaxhirija, Rugova je jačanjem OVK, morao da podjeli ovlašćenja, kako na Kosovu, tako i na međunarodnom planu.

"Ibrahim Rugova više nije bio jedini politički faktor narodne vlasti kojeg je trebalo uzeti u obzir, a to je značilo da je morao da podjeli neke od svojih ovlašćenja i uticaja, kako na Kosovu tako i na međunarodnom planu", zaključio je Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online