Ekspert za spoljnu politiku

Ekspert za spoljnu politiku Emir Abrashi izjavio je da se tokom jula očekuje da Kosovo i Srbija potpišu tri sporazuma, među kojima je, prema njegovim riječima, i mirovni sporazum koji će utabati put za postizanje konačnog sporazuma, prenosi Koha.

On je rekao da je izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pomenuo tri do četiri sporazuma koji će biti postignuti u toku ovog mjeseca, ali da se ne zna o kojim se sporazumima radi.

"Postoje tri sporazuma: sporazum o nestalim licima, sporazum o registarskim tablicama i sporazum o miru. Nisam optimista da će oni biti postignuti u toku ovog meseca. Udruživanje i sprovođenje odluke o imovini pravoslavne crkve u Dečanima i dalje predstavlja izazov", izjavio je Abrashi gostujući na KTV.

Prema njegovim riječima, dok su kosovska i srpska strana zainteresovane za dijalog, to je i dalje dobra vijest, ali proces dijaloga koči destruktivnost obe strane.

"Zbližavanja ne može biti sve dok postoje tonovi podela koji izazivaju sumnju. Ratnohuškačke izjave Srbije su neprihvatljive, mora da postoji odgovor sa kosovske strane. Imamo nepotrebno odugovlačenje dijaloga. Samo kosovska strana ima koristi od normalizacije Mi nismo ni članica UN, ni zemlja kandidat za EU, niti potpuno priznata, u kom slučaju Srbiji odgovara da održi ovaj status kvo", naveo je Abrashi.

On je naglasio da je sporazum o energetici pozitivan, ali da je kasno počela njegova primjena, iako je potpisan prije nekoliko godina.

"Svaki dogovor koji je do sada postignut, ili moramo da implementiramo ili da ponovo o njemu pregovaramo. Ne smemo da izgubimo zamah, do sada smo izgubili mnoge šanse", dodao je Abrashi.

Rekao je i da se kosovska “spoljna služba” ne bavi tim poslom, kao i da kosovska diplomatija treba da bude spremna u svakom trenutku i da pojača razgovore sa zapadnim prestonicama, kako bi bila ozbiljno shvaćena u prijavama za članstvo u stranim organizacijama.

"Posjeta premijera Kurtija SAD je napravljena da pokaže da vrata SAD nisu zatvorena. Dok ne budemo imali koordinaciju sa američkom administracijom, imaćemo problema. Potreban nam je pritisak SAD na srpsku stranu za dogovor", rekao je Abrashi.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline