Relativno visok broj

Od početka godine više od 900 građana podnelo je pritužbe na rad policajaca Policijskom inspektoratu Kosova (PIK), koji je prenosi Koha.

Kako navodi taj medij, PIK je u istom periodu preporučio suspenziju za sto pripadnika policije, od kojih se 90 nalazi u pritvoru.

Izvršni direktor PIK Kushtrim Hodaj rekao je da su pritužbe sve češče i da se odnose na različite slučajeve.

"I ove godine taj broj je bio relativno visok, od 1. januara do danas primili smo preko 900 pritužbi, koje su obrađene i rješavaju se u nadležnim odjeljenjima u PIK. Ima pritužbi na različito ponašanje policije, počev od maltretiranja u vršenju službene dužnosti, zloupotrebe, primanja mita u pojedinim slučajevima, nedoličnog ponašanja, nezadovoljstva zbog izricanja prekršajnih kazni", izjavio je Hodaj.

Policijski inspektorat je sproveo i široku akciju pod nazivom "Tačka 1" i "Tačka 2", u kojoj je uhapšeno i suspendovano više od 70 pripadnika policije.

"Ove godine smo imali najveći broj preporuka za suspenziju i hapšenja. Samo u dva slučaja uhapšeno je i suspendovano 76 policajaca", dodao je Hodaj.

Hodaj je rekao da je prekoračenje upotrebe sile jedan od najčešćih prekršaja.

"Prekoračenje upotrebe sile, maltretiranja prilikom vršenja službene dužnosti ili nanošenje povreda građanima je jedan od tipičnih prekršaja koji se obično dešavaju u policiji, jer je policija ovlašćeni organ za upotrebu sile i kada se to prekorači, onda predstavlja prekršaj i kazneno djelo. Naravno, često postoji tanka linija koja razdvaja upotrebu sile na osnovu pravila koja policija ima", istakao je Hodaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore