Ekspert za međunarodne odnose

Ekspert za međunarodne odnose Shqiprim Pula kazao je bi, ukoliko ove godine bude doneta odluka o viznoj liberalizaciji, procedura ukidanja viza za građane Kosova trajala bar još godinu dana, prenosi Ekonomija onlajn.

"U oktobru ove godine je sljedeći samit Evropske unije, a posljednji za ovu kalendarsku godinu će biti 15-16. decembra, na dnevnom redu možda se nađu pitanja koja se tiču ukidanju viznog režima za građane Kosova. Čak i ako bude doneta odluka o liberalizaciji viznog režima, ona će početi da se sprovodi sljedeće godine, zbog procedura za koje je potrebno vrijeme“, rekao je Pula.

Pula je napomenuo da Evropski parlament otvoreno podržava liberalizaciju viza za Kosovo, o čemu svjedoči i nedavno usvojena rezolucija.

"Ispostavlja da je Evropski parlament jedina institucija Evropske unije koja otvoreno podržava ne samo pitanje statusa Kosova kao države, već i ukidanje viznog režima. Ali, nesreća je što takve rezolucije nisu obavezujuće i što ih države članice ne uzimaju kao obavezujuće za primjenu. Međutim, to je način da nam se pokaže podrška i da se pokaže neophodnost ukidanja viznog režima. Koliko će države članice, u ovom slučaju Evropski savjet, to uzeti u obzir, ostaje da se vidi", rekao je Pula.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online