Nema sastanka prije ljetnjih raspusta

Politički analitičari u zemlji ne očekuju uskoro sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga, upozorio je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Prema njihovim riječima, usvajanje rezolucije za Kosovo u Evropskom parlamentu, koja zahtjeva međusobno priznanje Kosova i Srbije, dodatno će odugovlačiti dijalog.

Poslije usvajanja rezolucije o Kosovu u Evropskom parlamentu, u kojoj se prvi put navodi da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da se završi obostranim priznanjem, male su šanse za sastanak na visokom nivou.

Ovako ocjenjuju poznavaoci političke situacije u zemlji.

Analitičar Artan Muhaxheri rekao je da je poslije izglasavanja rezolucije u EP Kosovo u povoljnijoj poziciji i za to Srbija neće prihvatiti nisku poziciju za pregovaračkim stolom.

„Mislim da je malo vjerovatno da će najavljeni sastanak biti održan prije ljetnjih raspusta, jer je Kosovo u boljoj poziciji od Srbije, poslije glasanja rezolucije u Evropskom parlamentu, pa je malo vjerovatno da će predsjednik Srbije će pristati da se sastane sa premijerom Kurtijem. Ova rezolucija je takođe promjenila opšti kontekst dijaloga“, rekao je Artan Muhaxheri.

Čak i Dorajet Imeri izražava skepticizam da sastanak na visokom nivou može da se održi prije ljetnjih praznika, kao što je zatražio specijalni emisar EU za dijalog Miroslav Lajčak. Ipak, Imeri smatra da dijalog treba da se nastavi.

 „Važno je da se dijalog nastavi, zbog čega je sastanak prije ljetnjih raspusta postao toliko važan, jer kao što je poznato, ako eventualno do sastanka ne dođe sada, vjerovatnoća da će se sastanak održati u najranijem periodu vrijeme je mjesec septembar ili oktobar. I naravno, nekoliko mjeseci bez sastanaka može uticati na to da i pregovarački proces izgubi svoj trenutak, što bi eventualno moglo da bude za progresivan razvoj pregovora“, izjavio je Imeri.

Premijer Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posljednji put su sedeli za stolom 5. maja ove godine, na neformalnoj večeri koju je u Berlinu organizovao Lajčak.